2010-04-12 17:04:04• hírek • Póti Orsolya

Mozgó kiállítás Szatmárnémetiben

Április 12. és május 9. között tíz erdélyi helyszínen lesz látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében. Az utazó kiállítás 2009-ben a magyar nyelv éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából jött létre.

A citromsárga irodalmi busz első állomása, április 12-én a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvara volt. A „Nyelvet öltünk!" játékos címet viselő utazó kiállítás Kazinczyék nyelvteremtő, nyelvújító generációjának törekvéseit ismétli meg. Az interaktív kiállítás hangok, képek, filmek által a magyar nyelvközösség, főként a fiatalok aktuális nyelvhasználatát, és magát a nyelvet helyezi a középpontba. Bemutatja a beszélt és az írott nyelv, az egyéni nyelvhasználat sajátosságait: nyelvjárási, regionális szavakat, fordulatokat. Felidézi a nyelvtörténeti hagyományt, nyelvemlékeinket, kalauzol a nyelvjárások között, utazásra invitál a régi szerelmes levelek nyelvezetétől az sms-ekben használt kifejezésekig. A játékos elemek, kihúzható fiókok, tologató panelek és forgatható kockák mellé, természetesen egy kis múzeumi hangulat is társul, mivel a tárlat eredeti kéziratokat és dokumentumokat tartalmaz.

A kiállítás elsősorban a fiataloknak szól, akiket megpróbál rádöbbenteni saját beszélt és írott nyelvének, egyéni nyelvhasználatának sajátosságaira. Az utazó kiállítás célja élményközpontú anyanyelvi nevelés, valamint a tankönyvi ismeretek modernizációja. A kiállítás látogatóit játékosan ismerteti meg a nyelvtörténeti hagyománnyal, illetve nyelvemlékeinkkel. Térképekkel, ábrákkal mutatja be a nyelvrokonság bonyolult kérdéseit, és kézzelfogható közelségbe hozza a nyelvészet módszereit.

A szatmári érdeklődők április 13-ig szállhatnak fel a buszra, melyen egy színes és játékos irodalmi körútban lesz részük. A magyar tannyelvű gimnáziumok diákjai a magyarórák keretén belül szálltak a buszra, és belekóstoltak anyanyelvünk történetébe, megújulásába és szépségébe egyaránt. Április 14-től Nagyváradon tekinthetik meg az érdeklődők a tárlatot, továbbá még nyolc megyébe látogat el az "irodalmi busz".


A kiállítás főként a fiatalokat szólítja meg
A kiállítás főként a fiatalokat szólítja meg


Az utazó kiállítás április 13-ig látogatható
Az utazó kiállítás április 13-ig látogatható


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: