2019-08-23 05:45:49• hírek • Közlemény

Mozgalmasan, változatosan telt a 18. Partiumi Magyar Napok harmadik napja

A PMN harmadik napja az egyik legfőbb jellemzőjének számító változatosság jegyében telt.

Gyermekeknek báb-, felnőtteknek történelmi előadások, egészségmegőrzés, mozgókép kincsek és nagyoknak, swing-jazz és világzene voltak a csütörtöki terítéken.

 

Kaland és furfang délelőttre

 

Ezúttal is gyermekelőadással kezdődött a nap. A Ciróka Bábszínház „Csalóka Péter” című darabja fakasztotta mosolyra a Tűzoltótoronyhoz látogató családokat a 18. Partiumi Magyar Napok harmadik napjának délelőttjén. Kacajból és vidámságból nem volt hiány a furfanggal teli műsor alatt, hiszen Csalóka Péter nevéhez hűen, a mókáról és kalandról egyaránt gondoskodott.

 

 

Véget ért a PMN történelmi sorozata

 

Utolsó szakaszához érkezett a Veritas Történetkutató Intézet munkatársainak a „Trianonhoz vezető út 100 év távlatából” címet viselő sorozata a szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében. Délután négytől „A magyar kulturális politika 1919-ben” témáról szólt Ujváry Gábor beszámolója, majd Dévavári Zoltán „A Trianonhoz vezető út. Nagyhatalmi megfontolások Közép-Kelet Európában” prezentációja hangzott el a Láncos Református Egyházközség gyülekezeti termében. A hallgatóság töretlen érdeklődéssel követte nyomon az érdekfeszítő, háromnapos történelmi megemlékezést. 

 

 

Partiumi Fiatal Orvosok Találkozója

 

Szintén csütörtökön került sor a Partiumi Fiatal Orvosok Találkozójára, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület és a Szent-Györgyi Albert Társaság társszervezésében. Az eseménynek a No Pardon Pub terasza adott otthont. A találkozón jelen volt Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke is, valamint Adrian Marc kórházigazgató.

 

 

Filmkülönlegességek napja

 

A Partiumi Filmélmények keretében, az első és a második nap után, újra olyan alkotásokat tekinthetett meg a partiumi közönség, melyek a magyar filmvilág műremekeinek számítanak. A ritka mozgóképélmény is az utolsó momentumához érkezett, éppen ezért két különleges kincs került vetítésre: a gyermekek számára „A kőszívű ember fiait” hozta el a Partiumi Vándormozi, az esti órákban pedig a Nemes Jeles László „Napszálltájának” képkockái peregtek a vásznon. Az előző két nap telt házas sikere mit sem csökkent, nézőkből ez alkalommal sem volt hiány.

 

 

Sport és egészséges életmód fitnesz nagyágyúkkal

 

Csütörtökön kezdődtek meg az egészséges életmódot hirdető programok, melyek között elsőként Rubint Rékát és Schobert Norbertet köszöntötték a mozogni vágyók a Both Katalin Sportteremben. A fitnesz nagyágyúi 60 perces, kellemesen kimerítő alakreform edzéssel mozgatták meg a több mint  száz egészségtudatos szatmárit és környékbelit. A sportterem megtelt zenére tornázókkal. Ezt követően egy információ-dús életmód előadással segítették megtalálni a fesztiválozóknak az egészségmegőrzés ösvényét. A végén közös fényképeket is készíthettek a térségbeli rajongóik Rékával és Norbival.

 

 

Swing-jazz időutazás a színházban

 

A magyar színházvilág ezerarcú művésze, Kamarás Iván is ellátogatott a régióünnepre, no de nem mint nézelődő, hanem régen várt előadó. Az „Idegenek az éjszakában” egyfajta zenei időutazás, amely Frank Sinatra és kortársai munkássága előtt tisztelgett az Északi Színház színpadán. Kamarás Iván baráti, közvetlen hangulatban játszott a PMN ünneplői számára. Az est folyamán a `30-50-es évekre jellemző swing-jazz zenei világát elevenítette fel, a magyar és angol nyelvű dalokat ugyanakkor egyedi, fűszeresebb verzióban játszotta és énekelte. A publikum vastapssal köszönte meg a kiemelkedő produkciót. 

 

 

Kulturális körutazás a világzene szárnyán

 

Este a Tűzoltótorony és környéke ismét megtelt élettel. A CBA színpadon este nyolctól a Góbé zenekar mutatta meg, miként értelmezik újra a népzenét, avagy miként alkalmazzák a szerzeményeikben a magyaros motívumokat. 

 

Egy kisebb technikai probléma okán hirtelen akusztikus koncertté változott a produkció, melybe a közönség is kisvártatva bekapcsolódott, és a Tűzoltótorony előtt ülők is fújták a jól ismert népi strófákat. 

 

 

A góbés fiúk Kodály és Bartók örökségét megismerve, tiszteletben tartva, a régi táncházakat idézték a rögtönzött, tradicionális dalolással. Dallamaik magukkal ragadták a nagyérdeműt, akik a csapattal együtt járták be a Kárpát-medencét kulturális örökségünk, a magyar népzene szárnyán. A fiatalok pedig dalra fakadtak és táncra perdültek a szépen csengő énekes, hangszeres ritmusok hallatán. A húsz perces akusztik verziót követően az eredeti medrében, a színpadon folytatódott a nem mindennapi produkció. 

 

 

Fő támogatók: 

Tarr Beton,Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia

 

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria,

Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: