2016-06-21 17:30:19• hírek • Kocsis Zoltán

A terményeiket siratják a gazdák

Szatmáron még mindenkinek élénken él az emlékezetében a tavaly májusi jégverés, aki viszont elfelejtette volna, azt a kedd hajnalbeli események emlékeztették rá. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a megye több településén tojásnagyságú jégdarabok verték el a termést, tették tönkre a gépkocsikat, a házak cserepeit.

A nap folyamán hiába vártunk valamiféle összegzést a prefektusi hivataltól, ott a helyhatósági választásokat követően kialakult új önkormányzati vezetők beiktatásával volt mindenki elfoglalva. Eközben egy gazda elkeseredett üzenet kíséretében küldött néhány fényképet a jég által elpusztított gazdaságáról Óváriból. Amely a jelek szerint egyfajta epicentruma volt a keddi természeti csapásoknak.

Elmeséli, hogy Óvárira kétszer, hajnali 05.30 és 6.20 valamint déli 12.00 órakor csapott le a jég. Amely akkora volt, hogy „leütötte a tyúkot kakassal együtt. A kertészetet, a fóliasátrakat, az üvegházat, a nagykultúrákat (napraforgó, kukorica, buza, burgonya) szitává verte, azonosítani nem lehet mi- micsoda. Háztetőkről, autókról nem is beszelve", írja.

Olvasónk szerint felbecsülhetetlen a kár, több száz hektár burgonya, búza, napraforgó, kukorica sínylette meg a jégverést. „Az ember örül, ha az önköltséget  be tudja valahogy hozni, profitot el lehet felejteni! Azaz egy egész évet, szezont dolgozott a semmiért!",

Levélírónk sérelmezi, hogy tavaly is csak az aszálykárok után kaphattak kártérítést. Az állami támogatás amúgy is jelentősen elmarad az unió többi országáétól. Nem kímélte a viszonteladókat sem, akik szerinte a termelők hátán élnek meg vígan...

Megyei leltár nem készült ugyan, országos szinten 20 megyében 146 települést érintett az elmúlt napok természeti csapásainak (jég, vihar, árvíz, szél) átka. Összesen mintegy 400 embert kellett ideiglenesen kitelepíteni otthonaikból, derült ki Dacian Ciolos miniszterelnök keddi tájékoztatásából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: