2017-04-05 08:53:55• hírek • Szatmár.ro

Mozart hangverseny lesz csütörtökön a filharmóniában

Április 6-án 18.30-tól Mozart hangverseny lesz a Dinu Lipatti centenárium emlékére a filharmónia koncerttermében. Vezényel: Tiberiu Popovici, az est szólistája Hauser Adrienne zongoraművésznő lesz.

A szatmárnémeti születésű Tiberiu Popovici a nagyváradi zeneiskolában kezdte zenetanulmányait, majd Kolozsváron képezte magát tovább a Gheorghe Dima Zenekonzervatóriumban, karmester szakon, Emil Simon osztályában. Karrierjét a konstancai Lírai színháznál kezdte, majd 1980-ban a kolozsvári Román Opera karmesteri állását pályázta meg sikeresen.
 
Itt egy nagyszerű énekes társulattal  dolgozott együtt, repertoárján 50 opera szerepel, 1200 előadást tudhat maga mögött és olyan nagyságokkal dolgozhatott együtt, mint N. Herlea, L. Spiess, Octav Enigarescu, Ionel Pantea. Tíz év után, 1986-ban Franciaországba emigrált, ahol újból mindent elölről kellett kezdenie. De nem csüggedt, egyre több felkérést kapott, elismerő cikkek jelentek meg róla kritikusok tollából, érzékenységét és új, innovatív meglátását méltatták a mozarti előadásmódjáról. 1990 után több hazai meghívást is kapott. A Román Rádió Zenekara látta vendégül, Nagyváradra, Szatmárnémetibe látogatott, a közelmúltban Temesváron volt ősbemutatója. A „Mu-Mo-Ma” című művét Szatmárnémetiben mutatták be a 90-es évek elején. Nemrég Párizsban a Don Giovannit vezényelte, most örömmel tér vissza szülővárosába, hogy Mozartot dirigáljon.
 
Hauser Adrienne, a koncert szólistája zongoratanulmányait 4 és fél éves korában kezdte. 7 éves korában felvették a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Tagozatára. Mások mellett Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. 1985-ben díjazott lett a Magyar Rádió Zongoraversenyén, Varsóban a Lengyel Televízió portré filmet készített róla. Párizsban Yvonne Leféburenél, majd Sebők Györgynél képezte tovább magát.
Rendszeresen fellép a világ nagy koncerttermeiben, koncertezett Európa majdnem összes országában, Egyiptomban, Dél Koreában, Dubaiban és India nagyobb városaiban. Többek között fellépett a londoni Wigmore Hallban, a milánói Sala Verdi-ben, valamint sok rangos fesztiválon Svájcban, Isztambulban és Franciaországban. Állandó meghívott művésze a Magyar Rádió koncertsorozatainak, munkásságát számos díjjal és díszpolgári címmel ismerték el.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: