2016-11-02 10:31:58• hírek • MTI

Moszul, az Iszlám Állam utolsó iraki bástyája

Moszul 2014 júniusa óta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén van, de az iraki erők kedden megtették az első lépést a közel-keleti ország második legnagyobb városának tényleges visszavétele felé.

A szunnita, síita és kurd milíciák által támogatott iraki erők eddig csak a környező falvakat ostromolták, de a hadsereg elitalakulatainak egyik parancsnoka, Számi el-Aridi azt mondta, hogy kedden behatoltak Moszul Gogdzsali nevű negyedébe, ahol heves harcot folytattak a dzsihadistákkal.

A Tigris folyó partján fekvő Moszul Bagdadtól 350 kilométerre északra található, és az olajban gazdag Ninive tartomány székhelye. A Törökországot, Szíriát és Irakot összekötő kereskedelmi úton fekvő ősi város, Mezopotámia egykori központja finom szövetéről, a muszlinról vált világhírűvé. Moszul az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziója után a mindennapos erőszak színhelyévé vált. Szaddám Huszein Baasz pártjának utolsó fellegvára az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet, majd az IÁ kezére került. A dzsihadisták itt kiáltották ki a kalifátus létrehozását 2014. június 29-én az általuk megszerzett iraki és szíriai területeken.

A többségében kurdok lakta térségben fekvő, nagyrészt szunnita lakosságú Moszul hagyományosan színes, számos vallási és etnikai kisebbségnek otthont adó város volt. A dzsihadisták érkezésével több tízezren menekültek el a településről, köztük a keresztények, akik az IÁ ultimátumával szembesültek: muszlimmá válnak, különadót fizetnek, vagy fővesztés terhe mellett elhagyják a várost.

Az IÁ az eretnekeknek tartott síitákat sem kímélte: a dzsihadisták megrongálták, lerombolták a gazdagon díszített síita szentélyeket és mauzóleumokat, például Jónás próféta sírhelyét és Sét szentélyét, aki a zsidó, keresztény és muszlim hagyományok szerint Ádám és Éva harmadik fia volt.

2015 februárjában a dzsihadisták filmre vették magukat, ahogy nekiesnek a moszuli múzeumnak, amely számos fontos emléket őrzött az asszír és a hellén korból. Az arabok 641-ben foglalták el a város, amelyet később a szeldzsukok, a mongolok, a perzsák és az oszmánok is meghódítottak. Az első világháború után Moszult a britek az általuk felügyelt Irakhoz csatolták, miközben a franciák szerették volna hozzácsatolni azt szíriai mandátumterületükhöz. Nagy-Britannia végül 1932-ben ismerte el Irak függetlenségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: