2015-10-04 10:03:53• hírek • MTI/Reuters/EFE/AP

Moszkva szerint százával menekülnek az iszlamisták

Az orosz vezérkar szombati közlése szerint Szíriában elmenekült állásaiból az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több mint fél ezer harcosa az orosz légitámadások következtében. Londonban és Washingtonban viszont úgy látják, hogy az orosz beavatkozás csak ront a helyzeten.

Andrej Kartapolov tábornok, helyettes vezérkari főnök egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy 72 óra alatt több mint hatvan bevetésben támadták az orosz harci repülőgépek a terroristákat, és jelentősen meggyengítették katonai képességeiket. A gépek az IÁ több mint ötven állását támadták meg. A bombázások éjjel-nappal folytak Szíria egész területén. A szélsőségesek körében pánik tört ki, és mintegy hatszázan elmenekültek az elfoglalt területükről - állította a tábornok hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

Kartapolov azt is elmondta, hogy Oroszország előre értesítette az Egyesült Államokat a bevetésekről, és azt tanácsolta, hogy maradjanak távol az amerikai repülőgépek attól a területtől, ahol az orosz akciók folynak. Ezek a támadások nem csak folytatódni fognak, hanem fokozódik is az intenzitásuk - mondta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint az orosz légierő szombatra virradóan és napközben ismét bombázta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hadállásait fellegváruk, az északnyugat-szíriai Rakka város közelében, de más lázadók pozícióit is az ország középső részén.
Egy orosz katonai szóvivő azt közölte, hogy az északnyugati Idlíb tartományban is szétromboltak egy fegyver- és egy lőszerraktárat. Az OSDH szerint viszont az IÁ Idlíbben nincs jelen, tehát az említett célpontok más lázadó szervezetekéi voltak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal a felhívással fordult Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz, hogy vizsgálja felül a szíriai légi hadjárat elindítására vonatkozó döntését, és azzal vádolta meg az orosz haderőt, hogy több tucatnyi civil halálát okozta légitámadásai során.

"Beszélni fogok Putyinnal, és meg fogom mondani neki, hogy nagyon szomorú vagyok ebben az ügyben. Miután két baráti országról van szó, kérni fogom, hogy vizsgálja felül az intézkedéseit" - mondta.
Erdogan attól tart, hogy a hazája fogja megfizetni az orosz akciók árát, mert Törökország határos Szíriával, és eddig kétmillió szír menekültet fogadott be.

A brit védelmi miniszter szerint a Szíriában végrehajtott orosz légitámadások töredéke irányul az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport állásai ellen.

Michael Fallon a legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a The Sun szombati kiadásának adott interjúban kijelentette: a brit védelmi tárca hírszerzési adatai arra vallanak, hogy húsz orosz légitámadásból egy éri az Iszlám Állam szíriai alakulatait.

Fallon szerint a minisztériumnak bizonyítékai vannak arra is, hogy az orosz légierő vezérlés nélküli robbanóeszközöket dob civilek lakta területekre, valamint a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló, a nyugati koalíció által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg egységeire.
A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök mindezzel Aszad rendszerét karolja fel, és "állandósítja a szenvedést" Szíriában.

Hozzátette: Oroszország "meglepetésszerű" szíriai fellépése nyomán jóval nehezebbé vált a szíriai repüléstilalmi övezetek, illetve a menekültek számára kialakítandó biztonsági zónák nyugati terveinek megvalósítása.
Hasonló sajtónyilatkozatot tett David Cameron brit miniszterelnök is, aki szerint Oroszország akciói a "mészáros" Aszad szíriai elnököt segítik, és nem tesznek különbséget az Iszlám Állam szélsőségesei és a mérsékelt szíriai ellenzék erői között.



Az amerikai elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában a szíriai konfliktust az Egyesült Államok és Oroszország közötti, "helyettesítő erők által megvívott, áttételes háborúvá" (proxy war) változtatni, és hogy nem kíván együttműködni Moszkvával a szíriai rezsim ellen harcoló összes erő megsemmisítésében sem.
Barack Obama bírálta Oroszországot a Szíriában az ellenzéki erők ellen "válogatás nélkül" végrehajtott légicsapások miatt, és leszögezte, hogy ha az orosz légi hadjárat továbbra is ugyanebben a szellemben folytatódik, akkor Washington nem fog együttműködni Moszkvával "az Aszad-ellenes erők megsemmisítésére irányuló orosz kampányban".

A New York-i orosz-amerikai csúcsra kitérve Obama arról számolt be, hogy ott arra az esetre ajánlotta fel együttműködését Putyinnak, ha az orosz elnök közben tud járni a szíriai politikai rendezésért Iránnál és Aszadnál. Úgy vélekedett, hogy Moszkva beleragad az "ingoványba", ha az orosz elnök nem az Iszlám Államra összpontosít és nem segít egy olyan politikai átmenet megvalósításában, amelynek eredményeképpen Aszad lemond majd a hatalomról.

Obama igyekezett elszigeteltként bemutatni az orosz erőfeszítéseket, rámutatva, hogy Putyin koalíciója csak Iránból és Aszadból áll, miközben "a világ többi része" az amerikai vezetésű koalícióhoz csatlakozott. Álláspontja szerint Oroszország nem lát különbséget az Iszlám Állam és a szíriai ellenzék között, mert Moszkva "nézőpontjából ők valamennyien terroristák".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: