2013-08-29 12:43:56• hírek • MTI

Moszkva: sok a Szofija és az Artyom

Az orosz fővárosban a lányoknak már nem a Marija, a fiúgyermekeknek pedig nem az Alekszandr nevet adják a legtöbben, az idén a Szofija lány-és Artyom fiúnevek lettek a legnépszerűbbek.

A váltás 15 év után következett be, ami egyfajta szenzáció - mondta el Irina Muravjova a moszkvai anyakönyvi hivatal vezetője egy tájékoztatón. Becenevükön a Másák és Szásák azért megmaradtak a legkedveltebb nevek között.
Az Artyom sérthetetlent, tökéletesen egészségest jelent, az Alekszandr az emberek védelmezőjét, férfit. A Marija keserű, makacs, szeretett személy, a Szofija okos, bölcs, tudós a jelentése szerint.

Még mindig sokan választják Moszkvában a fiú újszülötteknek a Makszim, Iván, Mihail, Dmitrij és Danyiil, Kirill, Jegor és Nyikita neveket. A kislányokat gyakran nevezik Anasztaszijának, Annának, Darijának, Viktorijának vagy éppen Polinának.
Akadtak különleges kívánságok is az anyakönyvezéskor: volt olyan fiúcska, akinek a szülei a Makszim-Moszkva nevet adták, másokat Mir (béke), Kozmosz névre anyakönyveztettek. A lánynév-különlegességek között szerepelt a Legenda és a Cselszi (Chelsea) is.

Egy kérést azonban visszautasítottak a hatóságok. Egy kisfiút az orosz "biologicseszkij objekt cseloveka", azaz "emberi biológiai objektum" meghatározás rövidítéséből BOCS-nak akartak elnevezni, de az anyakönyvi hivatal ebbe nem ment bele. A gyermek már 6-7 éves lehet, de még mindig nincs papírja, mert a szülei ragaszkodnak az elnevezéshez.

Moszkvában az év első hét hónapjában 78,5 ezer gyermek született, 2,5 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. 40 ezren a családban elsőként, 38 ezren második gyermekként jöttek a világra. 1132 ikerpár és 19 hármas iker is született az orosz fővárosban, amelynek a hivatalos adatok szerint 12 millió lakosa van. Nem hivatalos becslések szerint 15-16 millió ember él a metropoliszban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: