2014-08-12 09:54:42• hírek • MTI

Moszkva nagy erőt von össze az ukrán határnál

Oroszország "a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőivel közösen humanitárius konvojt" indít Ukrajnába - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kreml sajtószolgálata szerint José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel. Közben Kijevben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijelentette, hogy Oroszország tovább növelte katonai jelenlétét az ukrán határ mentén, már 45 ezer katonát vont össze a térségben.

Andrij Liszenko közlése szerint az orosz fegyveres erők jelentős mennyiségű hadieszközzel vannak jelen a határ közelében: 160 harckocsival, 1350 páncélozott harcjárművel, 390 tüzérségi löveggel, 150 Grad rakéta-sorozatvetővel, 192 harci repülőgéppel és több mint száz helikopterrel.

Az Európai Bizottság elnöke Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésében óva intette Oroszországot bármiféle ukrajnai katonai beavatkozástól. A Brüsszelben erről kiadott közlemény szerint Barroso figyelmeztette beszélgetőpartnerét, hogy elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre, beleértve a humanitáriust is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt megelőzően azt állította: Moszkva megállapodott Kijevvel arról, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) égisze alatt humanitárius missziót indítanak Kelet-Ukrajnába a konfliktus által sújtott lakosság megsegítésére. Lavrov azt is közölte, hogy a segély szállítója Oroszország lesz. A hírügynökségek ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy hétfő délutánig sem az ukrán vezetés, sem a vöröskereszt részéről nem erősítették meg e megállapodás létrejöttét.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök Barack Obamával folytatott telefonon megbeszélést. Sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko az ukrán-amerikai államfői megbeszélésről azt írta Facebook-oldalán: Obama támogatta Porosenko azon kezdeményezését, hogy az ICRC égisze alatt nemzetközi, azaz európai uniós, német, orosz és más külföldi partnerek részvételével jöjjön létre humanitárius misszió, amely segítséget nyújt a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városának. A település nagy részén már több mint egy hete nincs áram- és vízellátás, fogynak az élelmiszer- és a gyógyszerkészletek.

Ezt megelőzően az Európai Bizottság elnöke is biztosította Porosenko elnököt afelől, hogy az unió támogat egy olyan nemzetközi segítségnyújtást Ukrajnának, amely a nemzetközi normák betartása mellett valósul meg.
Kijevben továbbra is tartanak attól, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába.



Az ukrán elnök a múlt hét végén jelentette ki, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.
Közben hétfőn is folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták között.

Az RNBO szóvivője a harci helyzetet ismertetve arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egyszerre négy felől támadják a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban. A szóvivő azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. Állítása szerint a kelet-ukrajnai szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak.
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök hétfőn azt közölte újságírókkal, hogy már 50 ezer főre nőtt a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen indított "terrorellenes hadműveletben" részt vevők létszáma.

Tüzérségi lövedék talált el egy börtönt vasárnap éjjel a kelet-ukrajnai Donyeck városában. Egy elítélt meghalt, 18 megsérült, 106 megszökött. Utóbbiak közül azonban több mint negyvenen hétfőn visszatértek a börtönbe.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harckocsival összezúztak egy trolibuszt Luhanszk megyei Krasznodon városában. Az előzetes értesülések szerint a trolibusz vezetője életét vesztette, az utasok közül sokan megsérültek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: