2014-04-27 09:54:04• hírek • MTI/Reuters/AFP/dpa/ITAR-TASZSZ

Moszkva Kijev megzabolázását követeli, a G7 szankciókkal fenyeget

Ukrajnának le kell állítania az ország délkeleti részén folytatott hadműveleteit az ukrán válság enyhítését célzó lépések részeként - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton amerikai kollégájának, John Kerrynek.

Lavrov azután lendült diplomáciai ellentámadásba, hogy a világ hét vezető ipari hatalmát tömörítő G7 csoport is szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen, a német kormány pedig felszólította az ukrán és az orosz illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent az oroszbarát szeparatisták által Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők kiszabadításáért.

Az orosz külügyi tárca szerint a Kerryt telefonon felhívó Lavrov sürgette, hogy Washington vesse latba befolyását a délkelet-ukrajnai "tiltakozó mozgalmak" letartóztatott vezetőinek szabadon bocsátása érdekében. A felek megvitatták a pénteken Szlovjanszkban foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők szabadon engedésére irányuló erőfeszítéseket is.

Előzőleg nemzetközi szervezetek és a kijevi hatóságok megállapodtak Pavel Gubarjevnek, Donyeck megye ukrán hatóságok által letartóztatott szakadár "népi kormányzójának" a börtönben való meglátogatásáról. A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a kijevi hatóságok nyilvánvalóan orosz nyomásra létrejött egyezségéről az ICRC európai ügyekben illetékes szóvivője adott tájékoztatást. Szavai szerint az EBESZ Ukrajnában tartózkodó munkatársai még az este felkereshették a börtönben Gubarjevet.

Az egyezség megfigyelők szerint szorosan összefügghet a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban pénteken foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők sorsával. Denisz Pusilin, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett "Donyecki Népköztársaság" ideiglenes kormányának vezetője szombaton arról beszélt, hogy a kémkedéssel vádolt EBESZ-megfigyelők között az ukrán vezérkarhoz tartozó tisztek is voltak, akiket a kijevi hatóságok által letartóztatott saját embereikre, például Pavel Gubarjevre akarnak kicserélni. Két nappal korábban, csütörtökön az orosz külügyminiszter már felszólította EBESZ-t és az ICRC-t, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé Gubarjev meglátogatását. Hozzátette: azt is el akarják érni, "hogy mint politikai foglyot haladéktalanul szabadon bocsássák".

A német kormány felszólította szombaton az ukrán és az orosz illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent az oroszbarát szeparatisták által foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők kiszabadításáért. Berlini közleményében Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelezte, hogy a kormány válságstábja "minden erejét mozgósítja egy gyors megoldás érdekében".

A katonai megfigyelőket péntek délután fogták el a Donyeck megyei Szlovjanszk szakadárjai. A tucatnyi megfigyelő között német, cseh, lengyel és dán tisztek vannak. Egy német kormányforrás szerint az EBESZ tárgyalócsoportot menesztett a helyszínre, hogy elérje elengedésüket.
Oroszország szintén a megfigyelők szabadon bocsátását követelte, mindazonáltal sorsukért az őket meghívó ukrán hatóságokat tette felelőssé. Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő viszont bűncselekménynek nevezte a megfigyelők elfogását, és azt mondta, hogy ez nem történhetett volna meg a moszkvai vezetők engedélye vagy közvetlen parancsa nélkül.

Denisz Pusilin Donyeck megyei szakadár vezető szombaton sajtóértekezleten jelentette be, hogy megtartják a megye "függetlenségi nyilatkozatáról" május 11-re kiírt népszavazást. Hozzátette, hogy a szavazás után "szabad választásokat" tartanak majd, de egyelőre még tanulmányozzák azt a kérdést, hogy valamilyen formában társulnak-e Ukrajnával.

Moszkvában közölték, hogy Walter Steinmeier német külügyminiszter és orosz kollégája telefonon megvitatta az ukrán válság enyhítésének lehetőségeit. Német lapok még pénteken arról számoltak be, hogy Steinmeier kísérletet tesz a válság enyhítését célzó, április 17-i négyoldalú genfi megállapodás megmentésére, mégpedig az EBESZ fokozottabb szerepvállalásával.

Büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Oroszország ellen annak Ukrajnával kapcsolatos lépései miatt a G7 csoport, amely szombaton Szöulban ismertetett közleménye szerint rövid időn belül meghozhatja a szankciókról szóló döntését. A világ hét vezető ipari hatalmát tömörítő csoport hangsúlyozta, biztosítani kell a békés környezetet a májusi ukrajnai választások előtt, ezért készek fokozni célzott szankcióikat. Emellett folytatják a szélesebb körű szankciókat az orosz gazdaság kulcsfontosságú ágazatai ellen, ha Moszkva nem hagy fel az agresszív cselekedetekkel.

G7 találkozó

A hetek szerint Oroszország mindeddig nem tett kézzelfogható intézkedéseket a genfi megállapodások végrehajtására, az ajtó azonban még mindig nyitva áll az ukrán válság diplomáciai rendezése előtt.
Ukrajna elzárta a Krími félszigetet édesvízzel ellátó Észak-krími-csatornát, amely a félsziget édesvízellátásának 85 százalékát biztosítja - jelentette az UNIAN hírügynökség. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök nemrég elismerte, hogy a vízellátás ügye az egyik legsúlyosabb probléma az Ukrajnától elcsatolt félszigeten.

Minden tőle telhetőt megtesz Ferenc pápa Ukrajna békéje érdekében. A szentatya erről a Vatikánban biztosította Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt. Jacenyuk eredetileg a vasárnapi szentté avatási szertartásokra érkezett a Vatikánba. Szombaton azonban úgy döntött, hogy az országában uralkodó feszült helyzet miatt lerövidíti látogatását.

Rómában Jacenyuk azt mondta, hogy az orosz harci repülők csak péntek éjjel hét ízben berepültek Ukrajna légterébe. Úgy vélte, ennek célja, hogy Kijevet rákényszerítsék egy háború kirobbantására. Az orosz védelmi minisztérium délután tagadta, hogy gépei megsértették volna bármely szomszédos ország légterét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: