2015-03-19 17:13:54• hírek • Kocsis Zoltán

Most vagy 2021-ben – az Eminescu udvarára várnak

A Spitzbergákon már minden hely foglalt! A Norvégia északi partjainál található sziget teljes lakossága 2500 fő körül van, ám ezekben a napokban szinte megduplázódott az ott tartózkodók száma. A napfogyatkozás miatt ugyanis több mint ezerötszáz turista foglalt le szobát magának, ezzel kitéve a képzeletbeli megtelt táblát. Ha már nem jutottunk el oda, Szatmár megyében is megtekinthetjük a rendkívül ritka természeti jelenséget.

A napfogyatkozást már az ókori kultúrák is felismerték és rettegést váltott ki az akkori emberben. Bizonyos kultúrákban azt hitték, óriási sárkány vagy számtalan egér eszi meg a Napot. Először a görögök fedezték fel, hogy a napfogyatkozás akkor jön létre, amikor Hold a Nap és a Föld közé kerül. Csillagászok szerint egy-egy területen akár 400 év is eltelhet két teljes napfogyatkozás között,

Pénteken a Föld északi részén, mintegy 400 kilométeres sávban lesz totális a napfogyatkozás, ezért nagyon sok lakott területet nem is érint. Új-Funlandon kezdődik, majd Grönland, Izland, az Északi-tenger, Feröer-szigetek és a Spitzbergák érintésével az Északi-sarkon ér véget.

Európa nagy részében, így a Kárpát-medencében is részleges lesz a napfogyatkozás, Szatmár megyében valamivel kevesebb, mint 60%-os. Összehasonlításként a Spitzbergákon 82%-os lesz, így talán érthető, miért ott foglalták le a turisták az összes szállodai szobát.

forrás: mno.hu

A szakemberek számítása szerint Szatmár megyében nagyjából déli 12.00 óra előtt tíz perccel lesz a napfogyatkozás csúcspontja, árulta el megkeresésünkre Szász Ferenc fizikatanár, csillagász. Éppen ezért a Mihai Eminescu Gimnázium udvarára felállítják az intézmény teleszkópjait és 11.00 és 13.00 óra között minden egyes érdeklődőt szívesen várnak. Az iskola rendelkezik néhány speciális szemüveggel is, úgyhogy bárki biztonságosan megtekintheti a napfogyatkozást, mondta Szász.

A napfogyatkozást ugyanis szabad szemmel szigorúan tilos követni! Az erős fény ugyanis kiégetheti a retinát, ami akár vakságot is okozhat! Se távcsővel, se fényképezőgéppel sem nézhetünk bele! Éppen ezért vegyük elő az 1999-es teljes napfogyasztáskor vásárolt szemüvegeinket, vagy szaküzletekben vásároljuk speciális szemüvegeket. Alternatív megoldásként használhatunk hegesztőszemüveget vagy hegesztőmaszkot, ám ezek már nem annyira biztonságosak. A régi idők megoldása, a kormozott üveg pedig még kevésbé!

Aki semmilyen biztonsági eszközt nem tud beszerezni péntekre és az Eminescu udvarába se tud elmenni, az http://www.ustream.tv/channel/solar-eclipse-cnme-satu-mare link alatt élőben követheti végig a szatmári napfogyatkozást.

Amelyben 1999 előtt legutóbb 1842-ben volt része Kárpátalja lakóinak. Legközelebb pedig 2021-ben lehet tanúja a jelenségnek, ám csakis Magyarország keleti részén. A legközelebbi teljes napfogyatkozásig pedig ennél is jóval tovább kell várni: 2081-ig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: