2012-07-06 16:29:31• hírek • mti

Most sem foglalt állást az alkotmánybíróság Basescu kapcsán

Nem adott egyértelmű választ a román alkotmánybíróság pénteken arra a kérdésre, hogy Traian Basescu elnök megsértette-e az alkotmányt - derült ki abból a véleményezésből, amelyet az alkotmánybíróság pénteken tett közzé honlapján.

Az alkotmánybíróságnak a kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL) a Basescu felfüggesztésére irányuló indítványát kellett véleményeznie, amely nem kötelező érvényű, így a parlament ettől függetlenül is megszavazhatja pénteken a felfüggesztést.

A taláros testület elmarasztalta három pontban az államfőt, de a kormánypártok által megfogalmazott vádak többségében vétlennek tartja az elnököt.

Az alkotmánybírák szerint "lehet úgy értelmezni" - mint a miniszterelnök hatáskörének csökkentésére irányuló kísérletet - azt, hogy Basescu bizonyos gazdasági és szociális jellegű kormányzati döntéseket kezdeményezett, még mielőtt a kabinet elfogadta volna ezeket. Hozzáteszik, hogy az államfő e döntések nyomán kifejtett álláspontja nem sorolható a politikai jellegű állásfoglalások közé, amihez joga van.

Az alkotmánybíróság megállapította azt is, hogy Basescu nem teljesítette "maximális hatékonysággal és igényességgel" az állam hatalmi ágai közötti, valamint az állam és a társadalom közötti közvetítői szerepét.

Az alkotmánybírák tettek még egy elmarasztaló megfogalmazást, miszerint "helytelenítik" Basescunak azokat a kijelentéseit, amelyek révén "sértő" megjegyzésekkel illette a különböző hatóságok tevékenységét.

Legutóbb 2007-ben kellett hasonló véleményezést adnia az alkotmánybíróságnak az államfő leváltásáról. Akkor is Basescu felfüggesztése kérdésében kellett állást foglalniuk az alkotmánybíráknak. A talárosok akkori álláspontja sokkal egyértelműbb volt, hiszen a dokumentum végén kijelentették egy összegző végkövetkeztetésben, hogy a Basescu ellen felhozott vádak nem olyan természetűek, amelyek indokolttá tehetik felfüggesztését. A mostani véleményezés végén nem szerepel ehhez hasonló, egyértelmű következtetés.

A román pártok saját politikai álláspontjuknak megfelelően értelmezik a mostani alkotmánybírósági véleményezést: míg a felfüggesztést kezdeményező USL szerint az alkotmánybíróság is megerősítette, hogy indokolt az államfő felfüggesztése, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) szerint a talárosok álláspontja Basescunak kedvez.

Az USL egyebek között azzal vádolja az államfőt, hogy kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét, állandó társadalmi feszültséget provokált, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, és megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: