2013-09-07 08:45:55• hírek • MTI

Most olcsó, hamarosan drága lesz Ukrajna

Ukrajnában 0,7 százalékos volt a defláció mértéke augusztusban, ami az elmúlt két évben az eddigi legmagasabb fogyasztói árcsökkenés - közölte az ukrán állami statisztikai hivatal.

A múlt havit meghaladó defláció utoljára 2011 júliusában volt, amikor is 1,3 százalékos volt az árcsökkenés.
A statisztikai hivatal tájékoztatásában kiemelte, hogy 1,5 százalékkal csökkent az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára, továbbá 0,6 százalékkal a ruháké és a cipőké. Emelkedett viszont a szeszes italok és a dohánytermékek ára 1 százalékkal, az egészségügyi szolgáltatásoké 0,2 százalékkal, a szállatási árak 0,3 százalékkal, a közüzemi díjak pedig 0,1 százalékkal.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a folyamatos deflációt a kedvezőtlen gazdasági helyzet, azaz a külső és belső kereslet hiánya okozza Ukrajnában. Ezenkívül az ukrán jegybank szigorú monetáris politikája, továbbá egyes termékek árának központi szabályozása, főként a lakossági energiafogyasztás állami dotálása is oka a fogyasztói árak csökkenésének.

Gazdasági elemzők előrejelzése szerint amennyiben Kijev a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslatának eleget téve idén piaci szintre emeli a lakossági energiafogyasztás árát, az infláció az év végére meghaladhatja a 3 százalékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: