2012-01-07 12:49:44• hírek • Pogár Demeter/MTI

Most már férfiak ellen is el lehet követni nemi erőszakot

Az amerikai igazságügyi minisztérium felülvizsgálta és kibővítette a nemi erőszak nyolc és fél évtizede érvényben lévő meghatározását, így a jövőben áldozatnak tekinthetők lesznek a férfiak is - közölte pénteken a tárca.

Mostantól nemi erőszaknak számít minden "vaginába vagy ánuszba történő, bármilyen testrésszel vagy tárggyal való behatolás, függetlenül annak enyheségétől, valamint minden más személy nemi szerve általi orális behatolás, ha az az áldozat beleegyezése nélkül történik". Eric Holder igazságügyi miniszter szerint az új meghatározás lehetővé teszi, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pontosabb, teljesebb statisztikákat vezessen a szexuális bűncselekményekről.

Az 1927 óta érvényben lévő, szövetségi szintű meghatározás értelmében szexuális erőszaknak az a "nemi közösülés" számít, amely "erőszakkal és a nő akarata ellenére" történik. Vagyis csak egy nőn férfi által és pénisszel elkövetett erőszakos vaginális közösülés tartozott ebbe a kategóriába, az orális és az anális penetráció, a férfiak megerőszakolása, a vaginába és az ánuszba a péniszen kívül más testrésszel vagy tárggyal való behatolás, a nőkön nők által elkövetett erőszak és a nem kierőszakolt nemi erőszak nem.

Amerikában tavaly hatalmas vihart kavart, hogy Jerry Sandusky, a Penn State főiskola focicsapatának edzője mintegy 40 esetben követett el "szexuális visszaélést" fiatal fiúkkal szemben, de az eddigi definíció szerint ezek a bűncselekmények nem számítottak nemi erőszaknak.

Az új meghatározás értelmében mind az áldozat, mind pedig az elkövető bármely nemhez tartozhat, s az áldozatnak nem kell fizikai ellenállást kifejtenie ahhoz, hogy kifejezze: nem egyezik bele a cselekedetbe. Ezzel az új definíció megfogalmazói gondoltak a tudatmódosító szerek befolyása alá került, vagy a korlátozott szellemi képességű áldozatokra is.

A változás kezdeményezői szerint a régi formula negatívan befolyásolta az áldozatok bejelentési hajlandóságát, ami megakadályozta, hogy a társadalom megismerhesse a probléma valódi dimenzióit és kellőképpen áldozzon a megelőzésre.

Szakértők szerint évekbe is beletelhet, amíg az Egyesült Államok mind a 18 ezer rendvédelmi szerve az új meghatározás szerint készít majd jelentést erről a bűncselekményről. Az országban 2010-ben 84.767-en jelentettek be nemi erőszakot. A tavalyi évről egyelőre nem áll rendelkezésre végleges hivatalos összesítés, ám a szakértők úgy számolnak, hogy

Amerikában minden 6,2 percben elkövetnek egy nemi erőszakot.

A nemi erőszak fogalmának újrafogalmazását hosszú évek óta sürgették a nők és a homoszexuálisok jogvédő szervezetei. Az új szövetségi definíció bevezetése nem lesz hatással a büntetőeljárásra, mert minden állam a saját törvényeinek megfelelően lép fel a bűncselekménnyel szemben - több közülük már a most bevezetett szövetségi meghatározáshoz hasonló szellemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: