2014-01-24 13:53:33• hírek • Kocsis Zoltán

Most már biztos: a tej okozta az ételmérgezést!

Minden kétséget kizárólag bebizonyosodott, amit az érintettek és a szakemberek az első perctől kezdve feltételeztek: a nem megfelelő minőségű tej okozta azt az ételmérgezést, ami miatt a Szatmárudvari Általános Iskola 47 diákja kórházba került szerdán. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján Eugeniu Avram prefektus jelentette be.

„A Közegészségügyi Igazgatóság laboratóriumaiban elvégzett fizikai-kémiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a tej váltotta ki a gyerekek rosszullétét", mondta Avram, aki kihangsúlyozta: egyelőre csak részleges eredményekről tud beszámolni.

Az amúgy állatorvos kormánybiztos elmagyarázta, hogy a vizsgálatok során a megengedettnél jóval nagyobb számú baktériumot találtak a tejben. Az uniós törvények szerint amúgy egy milliliterben maximum 100.000 baktérium lehet. A kiosztott tejben ráadásul érzékszervi elváltozásokat is észleltek - magyarán kellemetlen szaga és íze volt.

Avram elmondta, a megyei tanfelügyelőségen keresztül azonnal leállították az utolsó szállítmány tejadagjainak kiosztását. Mivel a Temes megyei Simultan Food 2011 több megyében is szállította a tejet, ezért valamennyi érintett megyében vizsgálatot indítottak.

Adrian Stef, a tej-kifli programot lebonyolító megyei tanács elnöke bejelentette, azonnali hatállyal felbontották a szerződést a temesi céggel. „Sajnálom, hogy ehhez a megoldáshoz kellett folyamodnunk, de a gyerekeink egészségét nem veszélyeztethetjük", indokolta a döntést.

Ennek következtében tehát a diákok egy ideig tej nélkül kapják a kiflit. A megyei tanács pedig igyekszik sürgősségi eljárással intézni a közbeszerzési licitet. „A megyét területileg négy részre osztottuk, azt remélvén, hogy ezzel a kisebb helyi cégek számára megkönnyítjük a licitet. A kifli esetében ez működött is, a tejre viszont egyetlen megyei cég sem jelentkezett. Most itt van egy újabb esély, szeretném erre felhívni a szatmári cégek figyelmét", mondta Stef.

A tanácselnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a tejszállítmányokat a szavatossági idején és a csomagolás épségén kívül másként nem tudják ellenőrizni. Ráadásul olyan tejtermékről van szó, amelyek tárolása még csak hűtést sem igényel - szobahőmérsékleten is tárolható.

Avram és Stef egyaránt kiemelte és megköszönte a megyei kórház szakembereinek munkáját és profizmusát. Mivel nem lehetett tudni, hány gyereket kell majd ellátni, a kórház különböző osztályain 138 ágyat tettek szabaddá rövid időn belül, árulta el a tanácselnök. Avram pedig sejtetni engedte, hogy a felsőbányai raktárból érkezett tej körül jogi problémák is felmerültek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: