2012-12-11 16:59:01• hírek • Kocsis Zoltán

Most már biztos: Pataki Csaba és Erdei. D. István is mandátumot szerzett!

Közel két nappal az urnák lezárását követően sem ismert a romániai törvényhozás pontos összetétele - írtuk kevéssel ezelőtt. Azóta biztossá vált, amit az RMDSZ honlapja korábban már bejelentett: Szatmár megyét Kereskényi Gábor mellett Erdei D. István és Pataki Csaba is képviseli a parlamentben.

FRISSÍTVE!! - a Központi és a Megyei Választási Iroda hivatalosan bejelentette: Erdei D. István képviselőjelölt és a Pataki Csaba szenátorjelölt immár nem csak jelölt - bejutottak a törvényhozásba.

A töredékszavazatok országos összesítése és a mandátumok második körben megtörtént leosztása után immár valamennyi kérdésre választ kaptunk Szatmár megye parlamenti képviseletét illetően.

Az öt szenátori körzetben egyedül Kereskényi Gábor szerzett abszolút többséget a szavazáson, ezzel hétfő reggelre biztossá vált, hogy bejut a parlamentbe. A töredékszavazatok első összesítése és a mandátumok első leosztása után az is biztossá vált, hogy a 2-es körzetből Ovidiu Silaghi, a 3-asból pedig Octavian Petric is bejut. A második leosztást követően pedig biztossá vált Erdei D. István és, hatalmas meglepetésre, Andreea Maria Paul sikere is. Az PDL jelöltje hiába szerzett 1502 szavazattal kevesebbet, mint USL-és ellenlábasa, Nicolae Bura, az arányosság elve és a bonyolult leosztási eljárás következtében mégis ő került be a parlamentbe.

A szenátori képviselet tekintetében már nem született meglepetés: Pataki Csaba és Valer Marian egyaránt megnyerte saját körzetét és annak ellenére, hogy nem tudtak sem abszolút többséget szerezni, sem pedig az első leosztási körhöz elegendő voksot összegyűjteni - a második körben már biztossá vált sikerük.

Érdekesség, hogy noha a Központi Választási Iroda csak 18.00 óra körül jelentette be hivatalosan Pataki és Erdei sikerét, az országos RMDSZ hivatalos honlapja már órákkal korábban világgá kürtölte, hogy mindketten részesei lesznek a következő négy év törvényhozásának.


Utóbbi, azaz a Szatmár Megyei Választási Iroda kedd délután összehívta a helyi sajtó képviselőit, hogy beszámoljon a szavazatleosztás első körének eredményeiről. Noha elhangzott néhány konkrétum, plasztikusan szólva kiegyenesedett néhány kérdőjel, ám a magyarságot leginkább érintő problémára nem jött válasz: Erdei D. István képviselőjelölt és Pataki Csaba szenátorjelölt bejutott-e a törvényhozásba.

Mindez azért érdekes, mert az országos RMDSZ hivatalos honlapján kedd délután megjelent Kovács Péter szövetségi főtitkár nyilatkozata, melyben kijelentette: az érdekvédelmi szövetség 18 képviselői és 8 szenátori mandátumot nyert - köztük az Erdei D. Istvánét és a Pataki Csabáét.

Ezzel szemben Remus Nemes, a Megyei Választási Iroda elnöke a sajtótájékoztatón határozottan leszögezte: a szavazatok leosztásának első körében csak az dőlt el, hogy a 2-es képviselői körzetben Ovidiu Silaghi, a 3-asban pedig Octavian Petric nyert mandátumot.

A törvény szerint a leosztás első köre megyei szintű. Ez azt jelenti, hogy a képviselőjelöltekre leadott 109.108 érvényes szavazatot elosztják a parlamentbe bejutott pártok számával, azaz néggyel. Az így megkapott 21.821 szavazatra van szükség egy mandátumhoz. Az USL 45.334 voksot gyűjtött be, így neki két mandátum jut, míg az RMDSZ 37.883 voksot, azaz egy mandátum jut neki. Az ARD (17.057 szavazat) és a PP-DD (8834 szavazat) az első körben nem jut mandátumhoz.

A második leosztási körnek az ARD 17.057, az RMDSZ 16.062, a PP-DD 8834, az USL pedig 1692 mandátum nélküli szavazattal vág neki. A harmadik körben viszont már országos szinten határozzák meg a választási koefficienst és annak következtében osztják le a mandátumokat.

A szenátusi tisztségért folytatott versenyfutásban Szatmár megyében 55.820 voksra van szükség egy mandátum megszerzéséhez. Ám ezt egyik körzet nyertese, Pataki Csaba és Valer Marian sem érte el. Mi több, az egész megyében az RMDSZ 38.980, az USL pedig 45.250 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy ennyi voks maradt mandátum nélkül és mindkét párt ennyi szavazattal vág neki a második leosztási körnek.

Remus Nemes újságírói kérdésre elmagyarázta, hogy a leosztási folyamat Bukaresten, a Központi Választási Irodában zajlik, ezért képtelenség megmondani, hogy mikor kerül pont eme többszörösen összetett bővített mondat végére. Valószínűsítette azonban, hogy ez még kedd este megtörténik.

Csak az USL és az RMDSZ nyert körzetet!

A Központi Választási Iroda adatai szerint országos szinten csak az USL és az RMDSZ volt képes arra, hogy választási körzetet nyerjen! A szociál-liberális unió 294 képviselői és 127 szenátori, az RMDSZ pedig 16 képviselői és 9 szenátori körzetben végzett az első helyen.

Az RMDSZ képviselőjelöltjei országos szinten 380.656 szavazatot kaptak, szemben az USL 4.344.288, az ARD 1.223.189 és a PP-DD 1.036.730 szavazatával. A szenátorjelöltek közül az RMDSZ kandidátusai 388.528 voksot gyűjtöttek, míg az USL-sek 4.457.526-ot, az ARD-sek 1.239.318-at, a PP-DD-sek pedig 1.086.822-őt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: