2007-09-27 16:57:25• hírek • István Löchli

Nincs hely a bentlakásokban

 Még több évbe telhet, míg minden Szatmárnémetiben tanuló középiskolás diáknak jut hely egy bentlakásban.
Már a tanévkezdés előtt minden hely betelt a szatmári magyar gimnáziumok kollégiumaiban, így a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Hám János Katolikus Teológiai Iskolaközpont bentlakásai már nem tudnak több diákot fogadni, pedig nagy szükség lenne rá.

Mivel a Református Gimnázium még nem rendelkezik bentlakásos kollégiummal, ezért a  Kölcsey és a Hám János kollégium kell a több száz vidékről érkezett diákokat elszállásolja. A Hám János Katolikus Teológiai Iskolaközpont bentlakásában, a Szent Alajos Konviktusban már a tanévkezdés előtt betelt a diákok számára fenntartott 120 hely. Amint azt a Szatmár.ro-nak Horváth Attila, a Szent Alajos konviktus ügyintézője elmondta, a kollégiumba elsősorban a Hám János Teológiai Iskolaközpont diákjait várták, de az Unió, Slavici, Kölcsey, Művészeti és a Református Gimnáziumból érkezett diákokat is elszállásolták. A kollégiumba való beiratkozás augusztus 20-án kezdődött de a kétszeres túljelentkezés következtében azonnal beteltek a kollégium szálláshelyei.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium kollégiumában szintén túljelentkezés volt, ugyanis a 105 férőhelyes bentlakásba több mint 200-an jelentkeztek. Ez minden évben így történik, ugyanis a szülők sokkal szívesebben íratják be gyermekeiket egy bentlakásba, ahol mindennap teljes ellátásban részesülnek, a másik szempont, hogy nagyobb a biztonság, illetve sokkal kedvezőbbek az árak, mint egy albérletben.

A nyár folyamán mind a két kollégiumban nagyszabású felújításokat hajtottak végre, hogy teljes mértékben megfeleljenek a szigorú feltételeknek. Veres Ádám, a Kölcsey bentlakás igazgatója elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diákok a lehető legkedvezőbb és legkellemesebb környezetben tölthessék el a tanévet, de a házirendnek mindenképpen meg kell felelniük. Mind a két bentlakásban a diákoknak szigorú időbeosztásnak kell megfelelniük.

Sajnos egyre nagyobb problémát okoz a szülőknek, hogy a tanév kezdetén hol szállásolják el gyermekeiket, ugyanis az albérletek óriási összegekbe kerülnek, és a bentlakásokban csak korlátozott helyek vannak. Amint azt Kónya László főtanfelügyelő- helyettes a Szatmár.ro-nak elmondta, több terv van arra, hogy Szatmáron egy kollégiumi központot hozzanak létre, de ennek a kivitelezése még több évet várat magára. Addig a több száz vidékről és más városokból érkezett diákok nagy részének különböző albérletekben kell szállást keressenek, a szülők pénztárcáját nem kímélve.
 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: