2009-06-16 12:27:56• hírek • Szatmár.ro

Móricz-megemlékezés

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére, Szatmár és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megyei önkormányzat elnökei kétnapos rendezvénnyel  emlékeznek a történelmi Szatmár 130 esztendeje Tiszacsécsén született prózaírójára: Móricz Zsigmondra.

Június 27-én szombaton délelőtt 10 órakor „Móricz Zsigmond és a szülőföld" címmel a Szatmár Megyei Múzeum előadótermében  irodalmi tanácskozás veszi kezdetét, melynek  ebédszünetében Hegyi Katalin, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa nyitja meg az „Életem regénye" címmel Móricz Zsigmond életét és munkásságát bemutató kiállítást. A délután 16 órakor folytatódó egész napos tanácskozáson Kereskényi Sándor  (Szatmárnémeti), Hamar Péter (Fehérgyarmat), Cservenyák László (Mátészalka), Pop Felician (Szatmárnémeti), Cseke Péter (Kolozsvár), Pomogáts Béla (Budapest), Takács Péter (Nyíregyháza), Mezey Katalin (Budapest), Katona Tamás (Budapest) és Láng Gusztáv (Szombathely) tart előadást Móricz Zsigmondnak szűkebb szülőföldjéhez, valamint a Partiumhoz és Erdélyhez  fűződő viszonyáról, a Kárpát-medence e térsége történelmének és embereinek életművére gyakorolt meghatározó szerepéről.

Június 28-án, vasárnap kelet-európai idő szerint, 11 órakor Bölcskei Gusztáv debreceni református püspök, a Református Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésével kezdődik Tiszacsécsén a megemlékező ünnepség, melyet a Móricz Zsigmond szobor előtti főhajtás követ. Itt mond üdvözlő beszédet Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, majd Jánosi Zoltán és János István nyíregyházi irodalomtörténészek ünnepi beszédeit követően  András Gyula a szatmárnémeti Harag György Társulat, valamint Olt Tamás és Szalma Noémi, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészei idézik az író emlékét.

A szülőfaluban zajló  ünnepi megemlékezés szervezésében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Tiszacsécse Önkormányzata  és az  Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület mellett a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Móricz Zsigmond Társaság is részt vesz. Az ünnepi eseményre a  Kárpát-medence minden országából szeretettel  várt  érdeklődőket Hopka András, Tiszacsécse polgármestere köszönti majd, az emlékműsort pedig Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke vezeti le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: