2010-04-28 19:27:53• hírek • Szatmar.ro

Morális elégtétel a szatmári zsidóságnak

A holokauszt szatmári áldozatainak állítana emléket a Szatmári Zsidó Közösség, a Helyi Tanáccsal együttműködve egy Európai Uniós program keretén belül.

Morális elégtétel lehet a szatmári zsidó közösség számára az az emlékmű, amelyet Európai Uniós programból finanszíroznának. A tervek szerint az elhurcolt személyek neveit vésnék fel gránittáblákra, valamint 150 DVD-t készítenének el, amely a szatmári zsidóság történetét mutatná be. A teljes névsor feltüntetésére 26 táblára lenne szükség, amelyekre azonban egyelőre nincs keret.

Amint azt Décsei Miklóstól, a közösség elnökétől megtudtuk, régóta tervezik az emlékmű felállítását, azonban erre eddig nem volt lehetőség, most viszont reményt jelent számukra az Európai Uniós projekt. Elmondta azt is, Ilyés Gyula polgármester pozitívan áll az ügyhöz és támogatásáról biztosította a szatmári zsidóságot az emlékmű megvalósítását illetően. A helyi tanács csütörtökön tűzi napirendre a program megvitatását, mely Szatmárnémeti költségvetését is érinti. A pályázat összértéke 50.000 euró, melyből az unió 60%-ot vállal magára, míg a fennmaradó 40%-ot a helyi tanácsnak kell előteremtenie.

Az említett gránittáblákra 18.863 személy nevét vésik majd fel a tervek szerint, akiket 1944 május-júniusa között hurcoltak el. Szatmárnémeti lakosságának 25%-át tette ki a zsidóság a világháború előtt, tudtuk meg Décseitől, akiknek száma mára már igen lecsökkent. Pontos adatot nem tudunk, hiszen sokan nem vállalják fel származásukat, illetve vannak, akik nem tagjai a hitközösségnek, így csak a a hitközösség számára tudunk hivatkozni, mely 120 fő.


Ehhez hasonló gránittáblákon emlékeznek majd a deportáltakról
Ehhez hasonló gránittáblákon emlékeznek majd a deportáltakról


Hit szempontjából a zsidóságot, csakúgy,mint a kereszténységet több felekezetre, illetve szektára lehet osztani. A szatmári zsidó hitközösség ortodoxnak van definiálva, bár mára már nem ragaszkodnak annyira azokhoz a szokásokhoz, valamint viselethez, amelyeket ez a vonal magáénak tud. Felfogásukban inkább a neológhoz állnak közel. A fennmaradt helyi zsidóság képviselői úgy érzik méltó, ugyanakkor fontos elégtétel lenne ennek az emlékműnek a felállítása, melyeken a kiirtott, elhamvasztott zsidók nevei szerepelnének.

A nevek listája állandóan bővülhet. Az elhurcolt zsidók személyi adatairól ugyanis semmilyen hivatalos feljegyzés nem történt, ezeket csak a visszatért hozzátartozóktól tudhatták meg a kutatók. A szatmári származású, ma már Tel-Avivban élő Elefánt György tanár állította össze eddig legpontosabban a Szatmárról deportált zsidóság listáját. A szatmári hitközösség is ennek nyomán állít majd emléket az ártatlanul elhurcoltaknak.
Décsei reményét fejezte ki az iránt, hogy a csütörtöki ülés pozitívan fogja majd megítélni a pályázatot, így Európai Uniós, illetve szatmári összefogással elkészülhet a magára sokat váratott emlékmű.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: