2009-12-30 11:04:38• hírek • Kocsis Zoltán

Montezemolo reformokat szeretne

Rég nem látott összhang tapasztalható a FOTA és a FIA között.

Zaklatott évet hagy maga mögött a Forma1, ahol az erőviszonyok hirtelen és drasztikus megváltozása mellett a FOTA (a sorozatban részt vevő csapatok érdekvédelmi szervezete) és a FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) közötti végtelennek tűnő vita uralta a címlapokat 2009-ben.

Nagyon változott azonban a helyzet azzal, hogy az utóbbi szervezet élére Max Mosley helyett Jean Todt került. Legalábbis erre lehet következtetni Luca di Montezemolo (a Ferrari és a FOTA elnöke) és a FIA jelenlegi elnökének legutóbbi kijelentéseiből.

A maranellói csapat elnöke az Autosport magazinnak adott interjújában beszélt a Forma1 előtt álló kihívásokról és megoldandó problémákról. A legfontosabb kérdésnek Montezemolo azt tartja, miként lehet megtalálni a közös nevezőt a fejlődés és a költségcsökkentés között: „A sorozatnak magában kell foglalnia a csúcstechnológiát és a fejlesztést. Másrészt a költségcsökkentésre is szükség van, de a vonzerőt jelentő elemek elveszítése nélkül."

Montezemolo kifogásolja, hogy a lelátókról egyre inkább távol maradnak a nézők, szerinte el kellene gondolkodni a jegyárak csökkentésén: „Egy srác a barátnőjével olcsóbban körül repülheti a világot, mint hogy Monzában megvegye a legjobb jegyeket. Jól van ez így? Jó lenne, ha profik vizsgálnák meg ezt a kérdést". Az olasz továbbá a bokszutcák hangulatával is elégedetlen, szerinte a száguldó cirkusz egyre inkább elszigeteli magát a környezetétől: „A bokszutca régen tele volt szép lányokkal, most pedig olyan, mint egy koncentrációs tábor."



A Ferrari kiléphet a sorozatból, ha tovább korlátozzák a fejlesztéseket.


Közben Jean Todt a Le Figaro újságnak adott interjújában is hasonló gondolatokat feszegetett. Szerinte három fontos probléma előtt áll a sorozat: a környezetvédelem, a fejlesztések és a költségcsökkentés. Előzőre új technológiák kidolgozását szorgalmazza és nem zárta ki új sorozatok létrehozását sem.

Todt szerint a fejlesztések elmaradása árt a sorozatnak, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni a költségcsökkentés szükségességét sem. „A KERS elvetése mellett semmilyen újítás nem lesz jövőre, amit nagyon sajnálok. Ugyanakkor az F1 túlságosan drága. Szomorú vagyok a Honda, a BMW és a Toyota kilépése miatt, de amikor rengeteg pénzért nincs semmi eredmény, ez elkerülhetetlen. Ha meg akarjuk őrizni a Forma1-et, akkor valódi tudatosságra és sarkalatos döntésekre van szükségünk", mondta Todt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: