2010-11-18 09:24:17• hírek • MTI

A lemondását követelik

Lemondásra szólította fel Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke Kelemen Hunor romániai művelődésügyi minisztert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusát, akinek a nevében a román művelődési minisztérium sajtóosztálya korábban megemlékező szöveget adott ki Adrian Paunescu román nacionalista költő halála alkalmából.

Az MPP elnöke szerdai székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján elmondta: megdöbbenéssel és megütközéssel értesült Kelemen Hunornak "az Adrian Paunescu temetésén mondott gyászbeszédéről".

Szász emlékeztetett arra, hogy a román nemzeti kommunista ideológia oszlopos tagjaként ismert Paunescu "ifjúsági agymosó népünnepélyeket szervezett, 1989 után pedig a román Szocialista Párt tagjaként a visszarendeződés és a sovén-nacionalista diskurzus híveként vált hírhedtté az erdélyi magyar közösség körében". Szász szerint búcsúbeszédében Kelemen Hunor nemcsak az erdélyi magyarokat nem képviselte, hanem az európai értékeket sem, ezért követelik a lemondását.

A miniszter sajtóirodája által szintén szerdán kiadott közlemény szerint "manipulál, ferdít és valótlanságot állít Szász Jenő", hiszen a miniszter nem vett részt a temetésen. - "Nem tartózkodtam az országban a temetés napján, így nem is vettem részt rajta, gyászbeszédet sem mondtam.

Ugyanakkor visszautasítottam minden olyan kérést, amely arra vonatkozott, hogy Paunescu halálának napját nemzeti gyásznappá nyilvánítsák" - mondta Kelemen Hunor. Leszögezte: az az üzenet, amelyet Szász Jenő gyászbeszédnek vélt, csupán a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium hivatalos sajtószolgálatának rövid megemlékezése volt.

Paunescu november 5-én hunyt el. A román lakosság zöme a "nemzeti értékek" legfőbb tolmácsolójának tekintette, de a romániai magyar közösség szemében a román nacionalizmus egyik vezető szellemi képviselője  volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: