2009-03-03 14:38:28• hírek • MTI

Veszélyben a hóvirág Romániában

Környezetvédők szerint fennáll a veszély, hogy a tavasz hírnöke hamarosan csak a kiskertekben fehérlik majd, és az illegális árusok miatt teljesen eltűnik az erdők széléről, ligetekből.

Bár a hóvirágárusoknak csak környezetvédelmi engedély birtokában lenne szabad megvételre kínálniuk portékájukat, az erdélyi megyék illetékes hivatalaihoz mindeddig elenyésző számú kérés érkezett. A hóvirágszezon már javában tart, ennek ellenére egyes megyékben eddig még nem folytatott ellenőrzéseket a környezetvédelmi felügyelőség.

 

Március elején, a nőnap közeledtével évről évre ellepik a városokat a hóvirágot kínáló árusok. Székelyudvarhelyen idén még nem bírságoltak, és árut sem koboztak el, de a polgármesteri hivatal környezetvédelmi munkatársa szóban már figyelmeztette az árusokat: virágot csak a kijelölt helyen, a származást igazoló okmányokkal lehet árusítani. Ezzel szemben a közeli megyeközpontban, Csíkszeredában március elsején több mint kétezer csokor hóvirágot koboztak el az illegális árusoktól.

Marosvásárhelyen ugyanakkor az utóbbi időben megcsappant a hóvirágárusok száma. Ennek egyik oka, hogy a város környéki erdőkben még hírmondó sem maradt a virágból, valószínűleg azért, mert korábban valósággal irtották azok, akik kora tavasszal némi pénzhez akartak jutni.

Marossy Anna biológus, környezetvédő arról számolt be, hogy a tiltás ellenére a nagyváradi piacokon kínált hóvirágnak csupán 5-10 százaléka származik kertből, a többi vadon termett. A szakember szerint a jelenség miatt jelentősen csökken a hóvirágállomány, és a növények is satnyulnak a túlszedés miatt. Mivel a leveleit is letépik, a növény hagymája nem jut táplálékhoz, ezért nem tud osztódni sem, gyakorlatilag tehát nem szaporodik - magyarázta Marossy Anna.

Nagy Zoltán biológus, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség volt igazgatója szerint Romániában egyhamar nem fognak szigorítani a hóvirág védelmére vonatkozó szabályokon, az országban ugyanis még az elsősorban a madarak és az élőhelyek védelmére vonatkozó uniós előírások bevezetése és betartása is gondot okoz.

Március elején egyre több hóvirág-árust látni a városokban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: