2012-05-04 06:48:32• hírek • Baranyi László, MTI

Moldovai vendéget fogadott az államfő

A Moldovai Köztársaság nem ütközőövezet a NATO és Oroszország között, mert ilyesmire nincs szükség - szögezte le Traian Basescu román államfő, miután találkozott a hivatalos látogatáson Bukarestben tartózkodó Nicolae Timofti moldovai köztársasági elnökkel.

A két államfő közös sajtóértekezletén Basescu újságírói kérdésre reagálva kifejtette: a NATO-országok biztonságát nem Oroszország veszélyezteti, és Moszkvában egyre többen megértik, hogy az amerikai rakétapajzs Romániába telepítendő elemei - amelyek 2015-ben válhatnak működőképessé - nem Oroszország ellen irányulnak. "Délkelet-Európa polgárait olyan feltörekvő katonai hatalmakkal szemben akarjuk biztonságba helyezni, amelyek atomfegyverekről álmodoznak és középtávolságú rakéták kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel elérhetik Románia területét is. Azzal is számolnunk kell, hogy ilyen fegyverek terroristák kezére is juthatnak" - mondta Traian Basescu.

Hozzátette, Romániának és Oroszországnak is azonosak az érdekeik az állampolgáraik biztonságát illetően, ezért nincs szükség arra, hogy a Moldovai Köztársaság ütközőövezet legyen. Basescu - mint mondta - inkább azt reméli, hogy középtávon nem Románia, hanem Moldova lesz az Európai Unió keleti határa.

Nicolae Timofti moldovai elnök Bukarestben kijelentette, nincs szükség arra, hogy országa területén idegen csapatok állomásozzanak, és úgy vélekedett, sikerül majd elérniük, hogy az Orosz Föderáció kivonja csapatait a Dnyeszteren túli szakadár területekről. Timofti beszámolt róla, hogy az orosz fél kétoldalú, míg Moldova nemzetközi tárgyalásokon rendezné a kérdést.

A márciusban megválasztott Nicolae Timoftinak - Brüsszel után - második külföldi útja a romániai látogatás, ahol vendéglátója megerősítette, Románia mindenkori kormánya támogatni fogja a Moldovai Köztársaság európai integrációját.

Moldova Köztársaságból érkezett vendéget fogadott Basescu

A bukaresti sajtótájékoztatóján elhangzott, Románia és a Moldovai Köztársaság felgyorsítja a közös infrastruktúra-projekteket: a két országot összekötő gázvezeték építését, az optikai kábelek lefektetését, a Pruton átívelő hidak és vasútvonalak korszerűsítését. Románia ötezer ösztöndíjjal támogatja a moldovai fiatalok romániai képzését.
Traian Basescu beszámolt arról, hogy a "moldovai kisebbségről" szóló nemzetközi félreértéseket tisztázandó, arra a következtetésre jutott Nicolae Timoftivel: Románia és a Moldovai Köztársaság két szuverén, független állam, amelyekben a lakosság többsége román.

A moldovai elnök a kétkamarás román parlament házelnökeivel és a román ortodox egyház vezetőjével, Daniel pátriárkával is találkozik csütörtökön Bukarestben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: