2009-07-30 10:21:34• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ/Reuters/AFP

Moldovában legyőzték a kommunistákat

A moldovai parlament épülete
A moldovai parlament épülete

A moldovai parlamentbe bejutott ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy kormánykoalíciót hoznak létre a választáson győztes kommunisták ellenében.

Vlad Filat, a liberális párt elnöke úgy fogalmazott csütörtökön, hogy előző nap este elvi megállapodás született erről, és a részleteket a hivatalos eredmények közzététele után vitatják meg - jelentette internetes oldalán az Interfax orosz hírügynökség.

A részeredmények szerint a szerdai választáson öt párt került be a parlamentbe. A választási bizottság a szavazatok 97 százalékának összesítése alapján közölte, hogy a kormányzó kommunista párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, de jelentősen meggyengült, és elveszítette parlamenti többségét a négy ellenzéki párttal szemben.

A kommunista párt 45,1 százalékos eredményt ért el a szerdai voksoláson, ez 48 képviselői helyhez elég a 101 tagú parlamentben. A liberális ellenzék négy pártja együttesen 53 mandátumot szerzett: a Moldovai Liberális Demokrata Párt 16,4, a Liberális Párt 14,4, a Demokrata Párt 12,5, a Mi Molodovánk pártszövetség pedig 7,4 százaléknyi voksot kapott.
Az ellenzéki kormánykoalícióval kapcsolatos bejelentés ellenére Vladimir Voronin moldovai államfő sem zárta ki egy nagykoalíció létrehozását a parlamentben. Mint mondta, "széles koalíció létrehozására van szüksége az országnak, hogy minden a helyére kerüljön, és vége legye a majd fél éve tartó szembenállásnak".

Az országban legutóbb április elején voltak parlamenti választások, amelyeken a hatalmon lévő kommunista párt győzött, hatvan képviselőt juttatott be a törvényhozásba. A "nyugatos", liberális ellenzék azzal vádolta a kommunistákat, hogy meghamisították a voksolást. Ellenzéki tüntetések kezdődtek, amelyek gyújtogatással és fosztogatással párosuló zavargásokba torkollottak. Vladimir Voronin ezt követően elrendelte a szavazatok újraszámlálását.

A kommunisták hatvan képviselői mandátuma nem volt elég ahhoz, hogy a kommunista párti államfő utódát megválasszák, ezért Voronin júniusban feloszlatta a parlamentet, és előre hozott választást írt ki. A mostani választási eredményekből ítélve azonban az államfő megválasztása körül ismét gondok támadhatnak, hiszen sem Voronin kommunista pártjának, sem a négy ellenzéki pártnak együttvéve nincs 61 képviselője ahhoz, hogy megválassza az ország új elnökét.   

Az áprilisi választások után a moldovai hatalom Bukarestet vádolta az utcai zavargások szításával, s azóta a két ország között gyakorlatilag megszűnt a diplomáciai párbeszéd. A jelekből ítélve a mostani választások is megterhelik majd a két ország kapcsolatait. Jurij Ciocan, a központi választási bizottság titkára bejelentette: az ügyészség vizsgálni fogja, hogy az urnák zárása előtt miként szivároghattak ki a szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) eredményei. Ciocan "provokációnak" nevezte, hogy a román sajtó a szavazás lezárása előtt közölte az exitpoll-eredményeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: