2012-03-23 17:56:22• hírek • Póti Orsolya

Mohy Sándor-emlékkiállítás nyílt a Vécsey-házban

Mohy Sándor születésének 110-ik évfordulója alkalmából március 23-án kiállítás nyílt a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-ház emeleti kiállítótermében. A kiállítást Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke nyitotta meg.

A kiállított negyvenegy alkotás elsősorban, háromnegyed részben családi örökség, amelyet a múzeum tulajdonában található négy festmény - ebből egy a művész ajándéka-, valamint Erdei Péter gyűjteményéből nyolc alkotás egészít ki.

Első látásra kissé heterogénnek tűnhet ez az anyag a kevésbé tájékozott látogató számára, hiszen láthat itt szobrokat, festményeket, tanulmányokat a húszas évekből és van itt olyan alkotás is, amelyet az alkotó ajándékként készített az ezredfordulón.

Kiegészítésképpen a szervezők szerepeltetnek a tárlaton kismonográfiákat, katalógusokat, rajzokat, sőt Mohy Sándor önálló kötetét, a Műhelynaplót is, amely 1981-ben jelent meg a Dacia Kiadónál.

„Talán ez a Mohy teljes életművéhez képest szerény tárlat is igazolja, hogy ő az egyik legjelentősebb szatmári képzőművész, aki hatalmas életműve mellett igen jelentős művészeti közírói és művészetpedagógusi munkássággal rendelkezik. Művészek generációit indította útra az ötvenes és a hatvanas években Erdély egyetlen képzőművészeti főiskoláján, a volt tanítványok közül sokan ma térségünk képzőművészetének vezető, alkotói akik mindmáig szeretettel és hálával emlékeznek egykori tanárukra." - mondta el Muhi Sándor.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: