2012-03-13 08:38:58• hírek • MTI/AP/AFP

Módszeres gyilkosságok áldozatai az emósok Irakban

Az utóbbi néhány hétben lezajlott irtó hadjárat áldozatainak számát emberjogi szervezetek 15 és 58 közé teszik, miközben Bagdad tagadja, hogy a gyilkosságok kifejezetten az "emósokat" céloznák.

Az iraki fővárosban belügyi források szerint eddig legalább öt halálos áldozata volt az erőszakhullámnak, a gyilkosságok többsége a konzervatív síita Szadr körzetben történt. A fiatalok többségét agyonütötték, de volt, akivel golyó végzett - mondták el kórházi források.

Az "emós" az angol emotional (érzelmes, emocionális) szóból származik. A főként fiatalokból álló közösség tagjait egyfajta zenei ízlés, frizura, valamint sötét ruhák és jellegzetes smink különbözteti meg a többiektől. A stílust Irakban a homoszexualitással hozzák összefüggésbe.

Bár Irakban nem tiltja törvény a homoszexualitást, a Korán elítéli azt, és a társadalmi nyomás is korlátozza a melegek szabad önkifejezését. A jelenség még Szaddám Huszein iraki diktátor alatt sem számított büntetendőnek, sőt, a hatvanas-hetvenes évek Irakja viszonylag liberális volt ebben a tekintetben. A pokol a 2003-as amerikai invázió után szabadult el.
Egy londoni székhelyű emberjogi szervezet vezetője, Ali al-Hilli rámutatott, hogy a homoszexuálisok ellen papi gyűlöletkeltés folyik, és sokszor a rendőrség sem képes megvédeni őket a közösség haragjától. Hilli szerint 2006 óta 750 meleget öltek meg szexuális orientációjuk miatt Irakban.

A februárban kezdődött erőszakhullámot a síita vallástudósok is igyekeznek meglovagolni. Köztük van Muktada asz-Szadr keményvonalas pap is, aki az interneten az "emósokat" "bolondoknak", valamint a "muszlim közösség testén esett sérülésnek" nevezte. Szadr ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az "emóveszedelmet" a törvényes kereteken belül kell kezelni.
Az iraki jelenségre szinte minden nagyobb nemzetközi emberjogi csoport felfigyelt. A New York-i székhelyű International Gay and Lesbian Human Rights Commission nevű szervezet szerint eddig "csaknem negyven embert raboltak el, kínoztak és gyilkoltak meg", az iraki hatóságok pedig csak hallgatnak, és "nem ítélték el nyilvánosan ezeket a célzott erőszakcselekményeket", amelyek főként a síita többségű területeket érintik. A szövetség egy szélsőséges síita csoportot tesz felelőssé az atrocitásokért.

Egy iraki nőjogi szervezet arra mutatott rá, hogy egyes iszlamista csoportok "az iszlám társadalom sarokkövének" számító hagyományos családfelfogással - egy férfi, egy nő - szembehelyezkedő egyénekre kiáltottak halált. A csoportosulás szerint eddig 42 meleget öltek meg, többségüknek betontömbökkel törték be a fejét, egyeseket pedig meg is csonkítottak.
Szadr körzet lakosai elmondták, hogy a városban több tucat nevet és címet tartalmazó halállisták keringenek, amelyeken felszólítják a családokat, hogy fegyelmezzék meg gyermekeiket, különben büntetésre számíthatnak. A lajstromokat állítólag a Szaraja al-Gadab (Dühösök Brigádja) nevű szervezet körözteti.


Eközben az iraki belügyminisztérium közleményben adta hírül: nincs tudomása "emósok" elleni bosszúhadjáratról, csak társadalmi, bűnügyi vagy politikai indíttatású gyilkosságokról tud. Ugyanakkor egy február 13-i, az interneten még mindig fellelhető belügyi közlemény szerint a tárca figyelemmel kíséri a jelenséget. Ebben a dokumentumban Bagdad "sátánimádóknak" nevezte az "emósokat", és fenyegetésként értékelte őket.

Irakban 2009-ben is folyt irtó hadjárat a melegek ellen, akkor több mint 100 embert öltek meg. A szélsőségesek még a homoszexuálisok internetes társalgóiba is beszivárogtak áldozatok után kutatva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: