2019-12-13 16:33:24• hírek • közlemény

Módosították a vadászati törvényt

A képviselőház nemrég fogadta el azt a módosító törvénytervezetet, amely a vadászati törvényben hoz jelentős változásokat. A módosító tervezet kezdeményezői, a módosítások kidolgozói között volt Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő is.
 

A medvék és vaddisznók által okozott károk rendezéséről is rendelkező törvényt 252 támogató szavazattal fogadta el a képviselőház. A törvény kimondja, hogy a vadállatok támadásai során elszenvedett sérülések vagy haláleset kapcsán kártérítést a környezetvédelmi minisztérium kell kiadjon, amiből az ápolás vagy akár a temetés költségeit lehet fedezni, sőt, a munkaképtelenség ideje alatt elmulasztott jövedelem-kiesést is pótolnia kell. Tisztázódott az is, hogy ha például egy medvét közúton gázolnak el – ahogy ez mostanában elég gyakran megtörténik -, ha nem volt jelezve táblával a vadállatok esetleges jelenléte, akkor az útadminisztráció kell kártérítést folyósítson.


Az új vadászati törvény kimondja azt is, hogy a vadásztársaságok feladata lesz a vadkárok megelőzése, nem pedig a mezőgazdaságban dolgozó személyeké, akik preventív módszereket alkalmaztak annak érdekében, hogy megelőzzék a bajt. 


„A megszavazott módosítás megkönnyíti a vadkárokat elszenvedett gazdák kárpótlását. A törvény módosítása értelmében a gazdák kötelezettségei jelentős mértékben csökkennek. Már nem kötelesek kerítéssel megvédeni a vadaktól növényeiket, ezentúl két kötelezettségük van: december 15-ig a terményt betakarítani, illetve értesíteni a vadásztársaságot, ha vadállatok jelentek meg gazdaságuk közelében” – mondja Magyar Lóránd.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: