2012-12-14 13:54:53• hírek • MTI

Módosíthatja a kormány a posta privatizációs stratégiáját

A román kormány módosíthatja az állami postavállalat privatizációs stratégiáját, így nem kisebbségi, hanem többségi tulajdonosi részesedésre keres stratégiai befektetőt - derül ki egy kormányhatározat tervezetéből.

A tervezetet a román távközlési minisztérium bocsátotta társadalmi vitára. Ennek értelmében a román állam tőkeemelés útján hajtaná végre a privatizációt, és a stratégiai befektető a részvények 51 százalékát kapná meg, és nem a 20 százalékát, ahogyan eddig tervezte a bukaresti kormány.

A távközlési minisztérium jelenleg a részvények 75 százalékát birtokolja, a többi 25 százalék a Proprietatea befektetési alapé, amely a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok egykori tulajdonosait hivatott kárpótolni.
A minisztérium szeptemberben választotta ki a tanácsadó céget, amely a privatizáció lebonyolításával van megbízva. A dokumentum szerint a legjobb ajánlat alapján választják ki majd a stratégiai befektetőt.

A román posta 7100 fiókegységgel rendelkezik Romániában, és több mint 30 ezer alkalmazottja van. 2011-ben 182,9 millió lej (43,1 millió euró) adózás utáni vesztesége volt az állami vállalatnak, ez 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Üzleti forgalma 8,7 százalékkal csökkent, 1,26 milliárd lejre (280 millió euró) mérséklődve. A vállalat legutóbb 2008-ban ért el adózás utáni nyereséget.

Románia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött hitelmegállapodás fejében vállalta, hogy több állami vállalatot privatizál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: