2009-09-08 17:51:10• hírek • Szatmár.ro

Módosítások a polgári törvénykönyvben

Számos módosítás fedezhető fel az új polgári törvénykönyvben, például, előírásokat tartlamaz a jegyesi viszonyra vontakozóan -  tájékoztatott Torja Ionel, a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal vezetője.

Az új polgári törvénykönyv számos 41/2003-as rendeletből átvett elemet tartalmaz, mint például a névadásra vonatkozó előírások, vagyis, hogy a keresztnevet születéskor kell bejegyezni, továbbá tilos pajzán, nevetséges stb. nevet beiktatni. A névváltoztatás továbbra is csak kivételes és indokolt esetekben engedélyezett.

Az új polgári törvénykönyvben is olvasható, hogy két személy akkor házasodhat össze ha már mindketten betöltötték a tizennyolcadik életévüket, indokolt esetben azonban már 16 évesek is egybekelhetnek, amennyiben orvosi igazolással és szülői beleegyezéssel is rendelkeznek.

Egyik újdonság például, a jegyesek viszonyára vonatkozó előírások. A módosítás szerint, az eljegyzés a házasságkötés kölcsönös ígérete, viszont nem feltétele a házasságkötésnek. Az eljegyzés felbontása esetén egyik fél sem kötelezhető házasságra.

Ha a pár szakít, vissza kell adniuk azokat az ajándékokat, melyeket az eljegyzéskor illetve után kaptak, kivéve az általános ajándékokat. Csak abban az esetben nem kötelező visszaadni, ha az egyik fél elhunyt. Az a fél amelyik kezdeményezi a szakítást egy éven belül kötelezhető az esküvői előkészületek által okozott „károk" kifizetésére.

Az új polgári törvénykönyv szerint, lehetőség van arra, hogy a házastársak családnevet válasszanak, vagyis megtarthatják a házasság előtti nevüket, vagy felvehetik bármelyikük családnevét vagy esetleg mindkettőt. Az is megengedett, hogy az egyikük megtartsa régi nevét, másikuk pedig mindkettejük nevét viselje - tette hozzá Torja.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: