2009-04-15 21:23:12• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Módosítanák a törvényt

A román állampolgársági törvény módosítását javasolják a bukaresti nagykoalíciót alkotó román szociáldemokraták, akik kezdeményezésükkel a Moldovai Köztársaságban élők számára tennék lehetővé, hogy könnyebb eljárás útján kapjanak román állampolgárságot.

Tudor Pantiru, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerdán bejelentette, hogy több kollégájával együtt indítványt terjesztett a parlament elé. A kezdeményezők úgy módosítanák az 1991-es állampolgársági törvényt, hogy a román hatóságok ismerjék el a román állampolgárságát mindazoknak a moldovaiaknak, akik nem mondtak le erről 1989. december 22-ig. A rendelkezés kiterjedne ezeknek a személyeknek a másodfokú leszármazottaira is. 

Pantiru szerint így lehetne felgyorsítani a moldovaiak által igényelt román állampolgárság megadását. A szociáldemokrata képviselő helytelenítette, hogy egy nappal korábban Traian Băsescu román államfő a nyilvánosság előtt szorgalmazta a moldovaiak esetében a román állampolgárság "visszaszerzését".

Jelenleg a chisinaui román nagykövetségre benyújtott kérvények alapján 800 ezer és egymillió között lehet azoknak a moldovaiaknak a száma, akik román állampolgárságért folyamodtak. Ezt az adatot maga Băsescu közölte egy televíziós adásban.

A módosító indítványt benyújtó képviselők szerint azonban az állampolgárság visszaszerzése helyett a román államnak csak el kellene ismernie a román állampolgárságot azok esetében, akik azt Besszarábia Szovjetunió általi 1940-es elcsatolása miatt "törvénytelenül" elvesztették. A tervezet szerint az eljárás időtartama nem haladhatja meg a három hónapot.
Romániában azt követően merült fel ismét a moldovaiaknak nyújtandó román állampolgárság kérdése, hogy az egykor Romániához tartozó Besszarábiát magában foglaló Moldovában kormányellenes tüntetéseket szerveztek a Bukaresthez és Brüsszelhez történő közeledést szorgalmazó ellenzék szimpatizánsai.

A Hotnews.ro című portál szerint vélhetően zavarja Brüsszelt, hogy Băsescu maga is felgyorsítaná a moldovaiak román állampolgársági kérelmének az elbírálását. Az EU ugyanis korábban arra intette Romániát, hogy ne adja meg túl könnyen, válogatás nélkül az állampolgárságot minden kérelmező moldovainak. Ezáltal ugyanis az érintettek európai uniós állampolgárokká is válnak, az integrációs szervezet pedig tart attól, hogy területét hirtelen elárasztják a moldovaiak tömegei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: