2011-04-15 15:26:00• hírek • Balog Anita

Modern tűzoltóautókat kaptunk

Pénteken délben került sor a hivatalos átadására annak a két modern tűzoltóautónak, amelyekhez a Regionális Operatív Program keretein belül jutott hozzá a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége. Az egyik autó Szatmárnémetiben, a másik Nagykárolyban fog szolgálatot teljesíteni, de a közeljövőben újabb járművekkel is bővül a géppark.

Ünnepi momentummal kötötte össze idei negyedéves mérlegének bemutatását a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége: hivatalosan is átvették azt a két modern tűzoltóautót, amelyeket a Regionális Operatív Program résztvevőiként kaptak. A programon belül - amelynek Szatmár megyei koordinátora Pataki Csaba alprefektus volt - egyébként hamarosan további speciálisan felszerelt autókat fog kapni a szatmári Felügyelőség.

Az intézmény idei mérlege nem mutat nagy különbséget a tavalyi év ezen periódusához képest. A tűzoltósági ellenőrzések száma nagyjából megegyezett a tavalyival, azok pedig, akik nem tartották be a tűzvédelmi rendeleteket, 71 esetben összesen 104 900 lej értékben kaptak pénzbüntetést. Az első negyedévben átlagosan napi öt bevetésen vettek részt, közreműködtek a tűzoltás mellett árvizek megfékezésében és régi robbanószerek - bombák, puska és pisztolygolyók - megsemmisítésében is.

A bevetések során személynek nem sikerült megmenteniük az életét, egy személy tűzben halt meg, egy vonatbalesetben, egy közlekedési balesetben, három személy vízbe fúlt, egy felakasztotta magát, továbbá 8 személyt a SMURD-nak nem sikerült megmentenie, ugyanis azok szívrohamot kaptak, a kiérkező egészségügyiek viszont már nem tudták újraéleszteni őket.

A mérleg bemutatását követően ünnepélyes keretek között, a megye és a város vezetőinek jelenlétében került sor az autók átvételére. A két vadonatúj tűzoltóautó felszereltsége modern, tartályában 3000 liter víz fér el, ám az eddig használt autókhoz képest oltásnál sokkal kevesebb vízzel sokkal hatékonyabban lehet a lángokat elfojtani. Egyszerre két tömlővel olthatnak tüzet 60 méteres távolságból, de egy tömlővel akár 120 méterről is a lángokra lehet irányítani az oltóanyagot.

Az autó súlya 3 tonna, végsebessége 110 kilométer óránként. Rendelkezik egy 120 literes tartállyal is, amelyben speciális oltófolyadék található, amit vízzel kevernek össze. Az így keletkezett elegy szinte ráragad az égő anyagokra, hatékonyabbá téve még a szalma vagy a szén oltását is.


Rögtönzött bemutatót tartottak az új autókkal
Rögtönzött bemutatót tartottak az új autókkal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: