2018-01-08 13:21:53• hírek • Szatmár.ro

Modern oktatási központ létesül a szatmári gyerekek számára

Értékteremtő projektkezdeményezés született a szatmári közösség gyermekei számára: az Edu Well Net Egyesület magán napközit és kisiskolás gyerekek számára afterschoolt tervez építeni Szatmárnémetiben, a Liviu Rebreanu utca 19 szám alatt. A projekt részleteiről kérdeztük Jeromos Andreát, az egyesület igazgatóját.

 

Hogyan született meg az ötlet az Edu Well Net Egyesület létrehozását illetően?

Az Edu Well Net Egyesület elsődleges célja óvodás- és kisiskolás korú gyerekek oktatása. Több szülő véleményét, kérését figyelembe véve és saját tapasztalataink alapján ismertük fel azt, hogy valós igény van egy olyan magán- oktatási intézményre, ahol gyermekeink kiegyensúlyozottan és biztonságban nevelkedhetnek. Mit szeretne egy szülő egy oktatási intézménytől? Hogy gyermekét biztonságban tudja, ott egészségesen étkezzen, beszédkészségét fejlesszék, kapcsolata legyen egy idegen nyelvvel, hogy játsszon és tanuljon, hogy valós értékrendek szerint neveljék, hogy ismerje az alapvető viselkedési szabályokat és ezeket betartva cselekedjen. Ezen igényeket figyelembe véve jött létre az Edu Well Net Egyesület, melynek szándéka egy olyan oktatási központ létrehozása, ahol mindezek gyerekbarát környezetben valósulnak meg.

 

Hova tervezik építeni az oktatási központot?

Támogatóink segítségével vásároltunk egy közel 25 ár területű telket Szatmárnémetiben a Liviu Rebreanu utcában. Az építkezésre szánt telek kiválasztásakor fontos volt, hogy az a városban legyen, mivel a gyerekek a valós életkörülményeket kell megtapasztalják ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan nevelhessük őket. Gyalogosan szeretnénk megismertetni velük a várost, annak fontos épületeit, elsétálni velük többek között a bábszínházi előadásokra, miközben megtanítjuk nekik a gyalogos közlekedés előnyeit, annak szabályait és az illemszabályokat is.

Az oktatási központ városban való elhelyezkedése azért is fontos, mert így az esetenként autóval nem rendelkező szülők vagy nagyszülők is könnyen eljuthatnak a gyerekekért.

Az általános városrendezési terv (PUG) szerint az óvodák és iskolák lakóházak között kell elhelyezkedjenek, aminek a telekválasztás szintén eleget tesz. Odafigyeltünk arra is, hogy az előírásoknak megfelelően az utcafront folytonosságát is betartsuk.

 

A Rebreanu utca a déli órákban forgalmas az ott működő vendéglátóipari egységekbe látogató vendégek autói miatt. Önök biztosítanak-e a gyerekekkel vagy gyerekekért érkező autóknak megállást- vagy parkolást?

Az óvodába a szülők a gyerkőcöket reggel 7:30 és 8:15 között hozzák, valamint igény szerint mi az ovihoz szállítanánk őket mikrobusszal. Ebben az időszakban az utca a parkoló autók szempontjából nem zsúfolt. A déltől keletkezett zsúfoltság az utcában már működő kereskedelmi egységek miatt van. Ebben az utcában több gazdasági tevékenység folyik, amit mi szeretnénk, teljesen más jellegű: oktatás.

Az afterschoolba érkező gyerekeket mikrobuszokkal szállítanánk, szervezetten, csoportosan 12:00 órától vagy igény szerint.

Nagyon fontos, hogy egyesületünk a gyerekek biztonságát és az utca parkolási lehetőségeinek tehermentesítését is figyelembe véve saját udvarában megállási lehetőséget, illetve parkolóhelyeket biztosít.

 

Mitől lesz különleges ez a napközi?

Oktatási központunk nem lenne az első magán tanintézmény Szatmárnémetiben, valamint minőségi oktatás folyik az állami tanintézményekben is, sok nagyon jó óvó nénit és tanító nénit ismerünk. Mi a minőségi oktatás mellé olyan problémákra nyújtunk megoldást, melyek az állami tanintézményekbe járó gyerekek szüleinek nagy fejtörést okoznak. Nem az első és valószínűleg nem az utolsó ilyen kezdeményezés a mienk, az egyik különbség, hogy mi nem egy meglévő épületben fogunk működni, hanem egy zöldmezős beruházás által egy új, a legmodernebb megoldásokat felhasználva épült biztonságos és gyerekbarát épületben.

Kiemelkedően fontosnak tartjuk a környezettudatosságra való nevelést, valamint, hogy a gyerekek természetközeli élményeket is megtapasztaljanak, ezért az oktatási központot nemcsak egy gyerekbarát és biztonságos játszótér, hanem egy zöldségeskert és egy gyümölcsös is kiegészíti. A gyerekek saját kis kezeik (és persze szakemberek- kertészek) által tapasztalhatják meg, milyen nagy öröm a termést begyűjteni, valamint, hogy a munkának mindíg megvan az eredménye. A telek végében levő gyümölcsös nem csak egészséges biogyümölcsöt biztosít a gyerkőcöknek, hanem tanúbizonyság számukra, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nem a boltok polcain teremnek.

Az óvó nénik és dadusok nemcsak gondosan felügyelik, és oktatják majd a gyerekeket, szeretni fogják őket második anyukájukként, minden figyelmüket nekik szentelik.

Gyermekeink jelentik a jövőt. Épp ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már ebben a korban elsajátítsák az alapvető illemszabályokat, hogy köszönjenek, mikor belépnek valahova vagy épp távoznak onnan, hogy tiszteljék egymást, hogy ne szakítsák félbe beszélgetőtársukat, hogy legyenek udvariasak, türelmesek, segítőkészek, megértőek társaikkal, természetes legyen számukra a “kérem”, „köszönöm”, „légy szíves” kifejezéseket használni. Ha mindezt alkalmazzák majd felnőttként is, már nem volt hiába való a munkánk, tettünk valamit a társadalomért, egy jobb világért.

Célunk egy olyan varázslatos gyerekbirodalom létrehozása, ahova a gyerekek szívesen jönnek, és még nagyobb örömmel maradnak. Ha a gyerek boldog, a szülő is boldog. Ha a szülő boldog és nyugodtan végzi a munkáját, nem aggódik a gyermeke miatt, már tettünk a társadalom kiegyensúlyozottságáért.

 

Mit tudna elmondani a napközi oktatási programjáról?

Terveink szerint a napközi két csoporttal indulna: egy német és egy angol tannyelvűvel. A koruknak megfelelő ismeretek elsajátítása mellett a gyerekeket bevezetjük egy választott hangszeren való játszás alapvető ismereteibe, valamint, mivel nagyon fontosnak tartjuk a mozgást egész kicsi kortól, judo, tánc és úszó tanfolyamokat, télen sítáborokat is szervezünk majd számukra, valamint szándékunkban áll kerékpározni is tanítani a gyerekeket, megszerettetni velük a sétát, gyaloglást is, hogy felnőttként az alternatív közlekedési módokat előnyben részesítsék majd. Az udvaron kialakított mini város utcáin örömmel fognak rollerezni, és könnyedén fogják elsajátítani a közlekedési szabályokat is.

 

Hogyan tervezik megoldani a gyerekek étkeztetését?

Úgy az ovis, mint a kisiskolás korú gyerekek számára catering rendszerben szándékozunk biztosítani az étkezést, nagy hangsúlyt fektetve az egészséges táplálkozásra.

 

Mik a tervek az afterschoolt illetően?

A kisiskolás korú gyerekek számára két csoportot szeretnénk indítani. A gyerekeket a szülők által megadott program alapján összegyűjtjük az iskoláktól, és mikrobuszokkal az oktatási központhoz szállítjuk őket csoportonként. Itt catering rendszerben étkeznek majd, pihennek és tanerőink által segítve megoldják házi feldataikat, igény szerint tanulnak, gyakorolnak. A szülők választásától függően angol vagy német nyelvet tanulhatnak, egy választott hangszeren tanulhatnak játszani, judo és tánc tanfolyamok közül választhatnak.

 

A szülők többsége délután öt óráig dolgozik, sokszor gond az, hogyan érjenek el gyerekeikért az ovi bezárása előtt, vagy az iskolai délutáni program vége előtt, ami általában 16 órakor van. Sokszor gondot okoz az is, hogyan oldják meg a szülők a gyerekek felügyeletét a nyári vakációk ideje alatt. Megoldást nyújt-e az Edu Well Net Oktatási Központ ezekre a problémákra is?

Természetesen erre is gondoltunk: az oktatási központ reggel 7:30 és délután 18:00 óra között lesz nyitva hétköznapokon, valamint a nyári vakációk idején is érdekesebbnél érdekesebb programokkal fűszerezett nyári táborokban tölthetik az időt a gyerekek, levéve ezzel a szülők válláról a gondot, mi legyen a gyerkőccel a nyári vakációkban.

 

Az eddig elhangzottak alapján kimondható-e, hogy ez egy elit óvoda és afterschool lesz?

Amennyiben az elit szó arra utal, hogy az óvodát és afterschoolt megtöltjük igazgatók és egyéb vezető beosztásban lévő személyek gyerekeivel, ez az oktatási központ nem számít majd elitnek, mivel kapuink bárki számára nyitva állnak, aki minőségi oktatást szeretne biztosítani gyermekének a fennebb leírtak ismeretében. Minőségi oktatáshoz joga van minden gyereknek függetlenül attól, mit dolgoznak a szülei. Várjuk minden olyan szülő gyermekét, aki szeretné, hogy gyermeke az előzőkben leírt értékrendek szerinti oktatásban részesüljön.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: