2016-11-09 23:07:09• hírek • Választási hirdetés

Modern és gördülékeny közigazgatás egyre több helyen - magyar nyelven is

Természetesnek kellene lennie, hogy a kisebbség nyelvén is lehet ügyeket intézni.

„A székházban működik nagyon rég a kettős állampolgársággal foglalkozó iroda. Sokszor mesélik az ott dolgozó kollégák, hogy a sokféle keresztlevél és ilyen-olyan dokumentum között szép számmal akad olyan is, amelyet a rendszerváltás előtti időkben állítottak ki, de minden hivatalos információ kétnyelvű rajta. Olyan iskolai hivatalos okiratok, amelyeken magyarul is feltüntették az adatokat. Ha volt erre korábban precedens, akkor nem lehetetlen most sem, mindössze az akarat kellene hozzá. Legutóbb, amivel találkoztam, egy Nagybányán kiállított középiskolai diploma volt, természetesen kétnyelvű" - mesélte Magyar Lóránd, az RMDSZ képviselőjelöltje, aki szerint természetesnek kellene lennie, hogy a kisebbség nyelvén is lehessen ügyeket intézni, s erre Szatmár megyében több településen is lehetőség van.

A következő évek célkitűzése az, hogy az ehhez szükséges limit 20 százalékról 10-re csökkenjen, vagyis további Szatmár megyei településeken is elérhetővé váljon az anyanyelven való ügyintézés. „Sokan félreértik ezt, mert mi nem azt mondjuk, hogy nem kell megtanulni az állam nyelvét, sőt, másik programpontunkban éppen azt akarjuk elérni egy kis módostással, hogy gyermekeink könnyebben sajátíthassák el. Mi mindössze azt akarjuk, hogy elismert, használható nyelv legyen a magyar ott, ahol a lakosság 10 százaléka magyar" - egészítette ki a képviselőjelölt a kitűzött cél hátterét, amely szerinte is hozzátartozik ahhoz, hogy a magyar lakosság méltóságban élhessen a szülőföldjén, továbbra is erős, küzdeni tudó közösségként. Ez az intézkedés, ha közvetve is, de hozzájárul a közigazgatási folyamatok megkönnyítéséhez, mint az a csomag is, amelyet kimondottan Erdély miatt javasol az RMDSZ.

„Régóta esedékes, hogy a döntéskörök kikerüljenek a központból, tehát Bukarestből. Már nem működik a régi rendszer, érezhető, hogy eljött az ideje annak, hogy a közösségek döntsenek arról, ami őket közvetlenül érinti. Ha ez a reform végre átmegy minden fórumon, akkor kiiktathatjuk a felesleges és mindenkit az őrületbe kergető bürokráciát, az aktatologatás egy részét és kevesebbszer kell majd embereknek innen oda és onnan ide rohangálniuk az intézmények között, ha el akarják járni hivatalos ügyeiket. Ez a modern társadalom alapja és csakis ez lehet Erdély jövője" - fejtette ki Magyar Lóránd az RMDSZ egyes javaslatait a Bukarest mindenre kiterjedő hatalmának megkurtításával kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: