2011-12-19 08:01:31• hírek • Ma.hu

Kocsis Tibor győzött, de Muri Enikő se vesztes

"Életem egyik legszebb napja" - hangzottak Kocsis Tibor első szavai, pillanatokkal a győzelem után, de Muri Enikőre sem tekinthet senki a tehetségkutató veszteseként. Az álmukért harcoltak mindketten és valóra is vált mindkettejüknek.

Nem sikerült történelmet írni, hogy az RTL Klubon futó tehetségkutatók történetében végre női győztest ünnepeljen a közönség, de soha még ennyire igaz nem volt az a közhelyként puffogtatott mondás, miszerint itt már nem lehet vesztesekről beszélni. Az X-Faktor idei fordulóinak végén ugyanis két olyan énekes küzdött az első helyért, akik között sok rajongó szerint már nem igazán lehetett választani és egészen apró különbségek dönthettek az eredményben.

Sőt: maga a finálé nem is tűnt igazán versenynek, a két tehetség szívét-lelkét beletette az éneklésbe, de érezhető volt rajtuk, hogy ez már egészen más, mint az előző tíz forduló és az azt megelőző selejtezők, itt már egyikük sem halt meg se kicsit, se nagyon a színpadon, egyszerűen csak énekeltek és boldogok voltak.

Muri Enikő bevallotta, hogy már a verseny elejétől mondogatták, hogy ők akarnak ott állni ketten a végső döntőben, és végül tényleg így lett. Gyurcsík Tibi, aki a második élő adásban esett ki, ugyanezt a finálét képzelte el.

A hangulat persze már a hivatalos kezdés első pillanataiban a tetőfokára hágott, hisz az RTL Klub kora délutántól folyamatosan az X-Faktornak szentelte az adást. A hat óra alatt felidézhettük a verseny legemlékezetesebb pillanatait, a selejtezők legviccesebb résztvevőitől a legdrámaibb kiesőkig, összefoglalókat láttunk a mentorok útjáról és egymás után a legmélyebb nyomot hagyott, majd az élő döntőkbe is bekerült versenyzőkről.

Közben pedig egymás után érkeztek a híres rajongók, pályatársak és más területeken jeleskedők egyaránt, és bemutatkoztak azok, akik az élő döntőig talán el sem jutottak, mégis sínre került a karrierjük, többek közt a Keresztes Ildikóra frászt hozó Oltyán Attila, és első saját dalukkal debütáltak az élő döntők folyamán kiesett Ikrek is.

A finálé a két versenyző közös produkciójával indult, a tavalyi döntős, Takács Nikolas A zene kísér majd az úton című slágerét adták elő. A döntősök szülővárosába kapcsolás után következtek az egyéni produkciók, az első körben mindkét versenyző azt a dalt énekelte, amely a teljes verseny alatt a leginkább a szívéhez nőtt.

Muri Enikő indított Beyoncé If I Were a Boy című számával, Kocsis Tibor pedig azzal a Feeling Good című dallal vágott vissza, amit sokszor és sokan feldolgoztak már, Tibó a Michael Bublé-féle verziót prezentálta. A számuk után mindkét énekes bevallotta, hogy izgalmasan indult a reggel számukra, mert mindkettejüket a tavalyi győztes, Vastag Csaba ébresztette és látta el jótanácsokkal.

A két versenyzőt mind a négy mentor abszolút pozitívan értékelte, de érdekes volt, amit Nagy Feró mondott Tibó dala után: színlelt haraggal vetette az énekes szemére: "Keresem a belekötési lehetőséget: annyira nem szeretem benned, hogy olyan veszélyes vagy a lányomra! Miért csinálod ezt, tudnál te gyengébb is lenni, nem?!"

A második kör a közelgő ünnepnek szólt, először a 12 döntős lépett színpadra A szeretet mindenkié című karácsonyi dallal, amit Puskás Peti írt kifejezetten ennek a 12 énekesnek. Aztán újra az est főszereplői következtek, Enikő egy Faith Hill-számot adott elő, majd a Where are you Christmas után Tibor is a stúdióba varázsolta a meghitt hangulatot, amikor előbb angolul kezdte énekelni a Silent Night című dalt, majd átváltott magyarra és Csendes éjként folytatta.

Az utolsó fordulóban a két versenyzőnek ugyanazt a dalt kellett elénekelnie, Josh Groban You Raise Me Up című dala a nevezetes alkalomból magyar szöveget kapott, így még erőteljesebben hatott mind Enikő, mind Tibi előadásában Mit ér egy hang címmel. A mentorok a második előadás után állva tapsoltak.

A finalisták utolsó dala után Vastag Csaba lépett újra arra a színpadra, ahonnan pár hónappal korábban győztesként távozott, testvérével, Tomival közösen adták elő az Őrizd az álmod című vadonatúj slágerüket. A színpadon azonban szép apránként sorakoztak fel az ismert sztárok: Bebe, Bodrogi Gyula, Csonka András, Endrei Judit, Erős Antónia, Gergely István, Hajas László, Kovács Ági, Kovács Kokó István, Náray Tamás, Pécsi Ildikó, Szellő István, Szily Nóra és Szirtes Tamás, akik élő példák arra, hogy valóban őrizni kell az álmokat és soha nem feladni azokat.

A szavazást azonban még mindig nem zárták le, előbb egy másik versenyben is eredményt kellett hirdetni, és ez az X-Faktorral egyidőben indult klipverseny. A több száz videó közül Geszti Péter és Nagy Feró végül Nagy Viktor klipjét választotta győztesnek, ami a Standby Gravity együttes Kár minden szó című zenéjéhez készült.

Az új tehetség után egy olyan banda lépett a közönség elé, amely 50 éve töretlen sikert tudhat a magáénak, még akkor is, ha néha hosszabb időre eltűnik szem előtt: a legendás Omega a Child in your arms című számot adta elő, az összegzésről viszont Kóbor János annyit mondott: az csak azoknak való, akik befejezték az alkotást, ők egyelőre még nem búcsúznak semmitől, ezért nem akar arról beszélni, milyen volt ez az ötven év.

Közben nem lehet szó nélkül elmenni a szerkesztők által összeállított szubjektív gyűjtemény mellett sem a szerintük legemlékezetesebb tíz pillanatról, köztük a váratlan balesettől (Bagosi Alexa) a legnagyobb szakításon (Lil.C pólótépése) át a párbajhősökig (Rocktenors).

Ekkorra már a feszültséget lassan tapintani lehetett a stúdióban, de még mindig nem érkezett el az ideje a szavazás lezárásának és az eredményhirdetésnek, előbb Keresztes Ildikó kapott teret, aki az Egészen, mert félig nem tudok című új számát énekelte. A szavazás lezárása után meglepő módon kevésbé volt feszült a hangulat, mint egy nappal korábban, így aztán Ördög Nóra nem is húzta sokáig az eredményhirdetést: 2011-ben ismét egy férfi, Kocsis Tibor nyerte el az X-Faktor győztesének járó elismerést.

Muri Enikő szemében könny csillogott, de utóbb beismerte: csupán azért sírta el magát, mert lezárult egy jelentős korszak az életében, de a verseny legjobb női előadójaként nem érezte, hogy oka lenne a szomorkodásra. Vastag Csaba a saját tapasztalataiból kiindulva a gratuláció után annyit mondott: most kezdődik az igazi nagy kaland!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: