2010-08-27 10:11:53• hírek • Szatmár.ro

Mivel tápláljuk agyunkat?

Az agyműködésről szóló tudományos szakcikkeknek se szeri, se száma. Éppen ezért ezek aspektusaival nem foglalkozunk. Érdeklődésünk középpontjában ezúttal a táplálkozás és az agyműködés áll. Nézzük milyen összefüggés van a táplálkozás és az agyműködés között.

Agyunknak naponta szüksége van különféle tápláló anyagokra. Ezek közvetlenül hatnak a neurotranszmitterekre, és befolyással vannak közérzetünkre valamint szellemi aktivitásunkra. Az agynak szüksége van arra az energiára, melyet a fehérjékből, aminosavakból, zsírokból és egyéb szénhidrogénekből nyer. Ezen kívül a napi ásványi anyag és vitamin adagra is szüksége van. Amikor az agy szintjén ezekből a tápanyagokból valami hiány jelentkezik, az egyensúly felborul és ez különböző panaszokat idéz elő. Ennek egyik megnyilvánulása lehet, ha rosszul alszol, nem tudsz összpontosítani, kibillensz a fizikai, a szellemi és a lelki egyensúlyodból, semmiségeken is bosszankodsz, idegesebb vagy stb. Éppen ezért az agynak megfelelő mennyiségű energiára van szüksége.

Például az a személy, aki éhes sokkal lobbanékonyabbá, ingerlékenyebbé válik. Nem véletlen, hogy azok, akik rendszeresen fogyókúráznak vagy keveset és helytelenül táplálkoznak, agyi működésüket bizonyos átalakulásoknak teszik ki. Ennek első jele, hogy a neurotranszmitterek szintjén változások jelentkeznek. Olyan átalakulásokat indítanak be, melyek a viselkedésünkre, gondolkodásunkra, sőt tanulási képességeinkre is hatással vannak. Ezért ajánlott a diákoknak is mindig reggelizni, illetve vizsgaidőszakban nem célszerű koplalni, mivel az éhezés/koplalás negatív hatással vagy az agyműködésre.

Azoknak a személyeknek, akik aktívabb életformát folytatnak, több stressznek vannak kitéve, sokkal nagyobb energiamennyiségre van szükségük ahhoz, hogy napi feladataikat teljesíteni tudják. Az agy és a szervezet közötti folyamatos információcserének köszönhetően, az agy észleli, ha kevesebb energiához jut, ebben az esetben a szervezet és az immunrendszer legyengül, ennek megfelelően pedig napi aktivitásunk és vitalitásunk is csökkenni fog.


Az éhezés/koplalás negatív hatással vagy az agyműködésre

Az éhezés/koplalás negatív hatással vagy az agyműködésre


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: