2019-06-14 10:29:24• hírek • M1 / Hirado.hu

Mivel fizessünk a külföldi nyaraláskor?

Kép: pxhere.com
Kép: pxhere.com

Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden helyzetben ugyanannyiba kerül a vásárlás. A készpénzfelvételnek lehetnek többletköltségei, de a bankkártyás fizetés is tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

Külföldi nyaralás előtt érdemes megfontolni, hogy készpénzt vigyünk magunkkal vagy csak a bankkártyát. A legtöbb esetben kényelmesebb, biztonságosabb és olcsóbb a bankkártyás fizetés, de több országban ennek többletköltsége is lehet – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az M1 Forint, fillér című műsorában.

 

Csakúgy mint Magyarországon (és Romániában), külföldön sem kötelező mindenhol a bankkártya-elfogadás, ezért érdemes megfelelő mennyiségű készpénzzel is készülni, és előzetesen tájékozódni az adott célország kártyaelfogadási, kártyahasználati szokásairól is. Előfordulhatnak ugyanis olyan országok, ahol a kártyás fizetésnek a díját ráterhelik a fogyasztóra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy termék készpénzes megvásárlása olcsóbb, mint bankkártyával – fogalmazott.

 

Utazás előtt érdemes módosítani a napi limitre vonatkozó keretet. Ez az a maximális összeg, amit naponta felvehetünk a bankkártyánkról. Fontos, hogy utazás előtt ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét is.

 

A külföldön történő készpénzfelvételnek általában magas költsége van, ezért ez csak indokolt esetben javasolt.

 

Lemák Gábor, a Fintech Group fintech szakértője azt mondta: ha külföldön használjuk a kártyánkat, akkor úgynevezett devizakonverziós költséggel kell számolnunk, ami az adott ország devizájának forintra váltásával járó költséget jelenti. Attól függően hogy mi az aktuális árfolyam és kinek az árfolyama, fog kiderülni, hogy mennyibe került valójában a külföldön történt bankkártyás vásárlás.

 

Drágább lehet forintban fizetni, mint az adott ország pénznemében

 

Külföldön történő bankkártyás fizetés esetén a terminálok ma már automatikusan felismerik az adott kártyához tartozó pénzforgalmi számla devizanemét. Ezért választhatunk, hogy forintban vagy az adott ország pénznemében szeretnénk kiegyenlíteni a számlánkat.

 

A cikk folytatódik a Hirado.hu oldalán. Olvassa tovább erre a hivatkozásra kattintva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: