2009-10-27 18:57:30• hírek • Gozner Gertrud

Mítoszok és mesék világa

Október 27-én 17 órától a Művészeti Múzeumban került sor Lukács Katalin textilművész selyemfestményeiből nyílt kiállítás megnyitójára. Az ünnepélyes tárlatnyitón Erdős Judit művészetkritikus és Felicia Grigorescu, a múzeum művészeti vezetője méltatta a Magyarországon élő alkotó műveit.

Amint az intézmény munkatársától megtudtuk, Lukács Katalin alkotásait különös érzékenység jellemzi, amihez kitűnő alapot szolgáltat a selyem: a művésznő nem ijed meg ettől az anyagtól. Erdős Judit szerint a művész nem tagadja női mivoltát, amellyel kiválasztotta magának a selymet. Ez a hordozófelület misztikus és izgalmas világot tár elénk, átragyog a festék alatt. A megnyitót Soós Angéla színművésznő Páskándi Géza versének szavalatával tette színesebbé.

A marosvásárhelyi születésű Lukács Katalin Nagybányán kezdte képzőművészeti tanulmányait, mégpedig Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész szabadiskolájában. Később Magyarországra települt, ahol először textilmérnökként dolgozott, majd az Iparművészeti Egyetemen szerzett diplomát.

A művésznő húsz éve foglalkozik a selyemfestés mellett grafikával is. Saját elmondása szerint a selyem sejtelmes anyaga vonzza, amely változatos játéknak ad teret az alkotásban. Dekoratív kompozícióit a mítoszok és mesék világa ihlette, de sokat merít a hétköznapok pillanataiból is.


Erdős Judit, Soós Angéla, Lukács Katalin és Felicia Grigorescu a megnyitón.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: