2016-08-19 13:27:05• hírek • Kocsis Zoltán

Mitől bűzlik Szatmárnémeti észak-keleti része? Nem attól, mert az APM kiborította a bilit!

Nem csak Dániában bűzlik valami, hanem Szatmárnémetiben is. Na jó, Szatmárnémetiben nem csak átvitt értelemben és több minden is bűzlik! A támadások következtében a környezetvédelmi ügynökség nyilvánosságra hozta álláspontját. Vajon miért hallgatnak a többiek?

Szatmárnémeti észak-keleti részén, a sörgyár környékén legtöbbször elviselhetetlen a bűz. A kellemetlen szag pedig nem megfelelő széljárásban a város többi részét is eléri. A lakosság pedig érthető módon egyre elégedetlenebb. Nem túl kellemes ugyanis zárt ablakokkal átvészelni a júliusi-augusztusi kánikulát. Ha ugyanis kinyitják az ablakokat, elviselhetetlen bűz lepi el az épületet.

A kellemetlenség forrása a lakosok szerint a környéken tevékenykedő Man RO kft és/vagy SAM MEAT INDUSTRY (AVE IMPEX) kft. Mindketten a Sam Mills cégcsoport részei. Hasonló következtetésre jutott az ügyben egyedüliként megszólaló intézmény, a megyei környezetvédelmi ügynökség (APM) is. A gond csak az, hogy az APM nem egy ellenőrző szerv, ellentétben a környezetvédelmi őrséggel és a közegészségügyi igazgatósággal, amelyek az ügyben hivatottak eljárni.

Ennek ellenére az APM 2015. júliusában hivatalból indított eljárást az ügyben, derül ki a sajtónak elküldött közleményből. „Egyik alkalommal éjjeli 3.00 órakor, másik alkalommal hajnali 5.00 órakor személyesen vettem részt az ellenőrzések során", árulta el megkeresésünkre Békéssy Erzsébet igazgatónő.

Szabályozó intézmény révén az APM írásban tájékoztatta a környezetvédelmi őrséget és a közegészségügyi igazgatóságot. A a környezetvédelmi őrség felszólította a MAN Ro kft-ét a helyzet megoldására és októberig adott haladékot nekik bizonyos szűrők felszerelésére. Amikor ez megtörtént, a cég jelezte, a probléma megoldódott...

Igen ám, de a bűz csak rövid ideig szűnt meg!

A Man Ro kft. 2011-ben kapott környezetvédelmi engedélye lejáróban van. „Addig nem kapják meg az újat, amíg meg nem oldják a problémát", figyelmeztet a közleményben Békéssy.

Az olasz tulajdonban lévő Sam Mills csoporthoz tartozó Man Ro kft. puffasztott kukoricát, román jövevényszóval élve pufulecet gyárt és az ehhez használt olaj égetése eredményezheti a bűzt. A másik forrás a szintén a közelben lévő SAM MEAT INDUSTRY (AVE IMPEX), ahol egy égető működik. Ebben elvileg csak a csirkék fogyasztásra alkalmatlan belőségeit égethetnék el, ám könnyen lehet, hogy más - például tetemek - is megsemmisülnek a kemencékben...

„Biztosíthatjuk Szatmárnémeti lakosságát, a cég kizárólag akkor kaphatja meg a szükséges engedélyeket tőlünk, amennyiben megszünteti a bűz forrását", zárja közleményét az APM.

Az ügyben írásban kerestük meg a szóban forgó cégcsoportot is, egyelőre várjuk a válaszukat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: