2008-09-21 12:49:41• hírek • Szatmár.ro

Markó a magyarországi pártokat bírálta

Markó Béla RMDSZ-elnök
Markó Béla RMDSZ-elnök

Szombaton, a Szövetségi Képviselők Tanácsának Marosvásárhelyen megtartottülésen a testület megvitatta és elfogadta az RMDSZ parlamenti jelöltlistáját, valamint a választási keretprogramot is, amelynek címe Modernizáció és autonómia, a program autonómiával kapcsolatos fejezetének címe Egységes és erős Székelyföld.

Az RMDSZ belső parlamentje állásfoglalásban fejezte ki szolidaritását az anyanyelvű oktatási hálózatuk megőrzéséért küzdő kárpátaljai magyarokkal, és felkérte az ukrán hatóságokat: hangolják össze reformjaikat az európai értékrenddel, a kisebbségi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeikkel.

 

Markó Béla, az RMDSZ elnöke bírálta az MPP-t, akivel többszöri egyezkedés után sem egyeztek meg:

- Vannak felelőtlen magyar politikusok Erdélyben, de ezek nem az RMDSZ-ben vannak, hanem az RMDSZ-en kívül. Minek nevezhető ugyanis az, hogy miután hosszú évek aláírásgyűjtése és kínlódása után bejegyezteti magát az RMDSZ-en kívül egy párt, az MPP, most azt halljuk, hogy a párt maga nem fog indulni a választásokon, hanem függetleneket indít. Mi munkára, feladatra, felelősségre akarunk szövetkezni, ők azonban jutalomra vártak. Mit jutalmazzunk? Azt, hogy létrehoztak egy pártot az RMDSZ ellenében? Azt, hogy egymással versengünk, egymást szidjuk ahelyett, hogy szembenéznénk a valósággal, azzal, hogy kitől és mitől kell nekünk továbbra is a jogainkat visszaszereznünk?

A szövetségi elnök a magyarországi pártokat is kemény szavakkal illette, kikérve azt, hogy ne a helyi politikusokat kioktatni jöjjenek Erdélybe, hanem előbb otthon tegyenek rendet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: