2011-07-20 10:04:39• hírek • Póti Orsolya

Mit tartogat a MADISZ néptánctábora?

A  szervezők a XV. Kézműves és Néptánc táborral szeretnék elérni, hogy a népzene, néptánc, népdal szerelmeseinek helyet, alkalmat biztosítsanak népzenehallgatásra, néptánc tanulásra, népdaléneklésre.

A néprajzosok két alkalommal is gyűjtöttek népdalokat és néptáncokat adatközlőktől Szilágy megyében.  A gyakorlat azt igazolta, hogy már csak a nagyszülők, a harmadik generáció táncolja ezeket a táncokat. Sajnos utolsó óráit éli Szatmár és Szilágy megyében az eredeti néptánc.

Nehezen tudták az idős embereket, az adatközlőket rábírni, hogy kimozduljanak falujukból és a táborban népdalt, néptáncot tanítsanak. A fiatalok lelkesedését pedig csak fokozza, ha olyan idős embereket látnak, akik jókedvükből táncolnak énekelnek.

A XV. Kézműves és néptánc tábornak a hadadi Weselényi-Degenfeld kastély ad otthont, az oktatásnak pedig a Wesselényi-Bánffy kastély. A tábor időtartama 7 nap, időpontja július 31 - augusztus 7. A táborban mindennap oktatnak néptáncot (haladóknak délelőtt 3 órát, délután 2 órát, gyermekeknek délelőtt 1,5 délután 1,5 órát)  és népdalokat (délelőtt 1 órát). A résztvevő olyan népi mesterségeket is elsajátíthatnak, mint a bőrözés, nemezelés, agyagozás, kosárfonás.  Esténként pedig Táncház mulatságra is sor kerül.

Meghívott oktatók: Ónodi Attila és Ónodiné Csécsi Katalin a Népművészet Ifjú Mesterei,  Maier Reimond a Táncművészeti Főiskola végzettje és felesége Katalin, valamint a környező vidék adatközlői. A néptáncoktatások és az esti mulatságok kísérő zenekara lesz a Parapács Tokajhegyaljáról, valamint  a Sorogja Erdélyből. A táborban gyermekeknek nyírségi és szilágysági táncokat felnőtteknek kalotaszegit oktatnak. A szervezők biztosítanak napi három étkezést, elszállásolást (főleg gyermekeknek), valamint sátorozási, tisztálkodási lehetőséget.

A táborba jelentkezni a Szatmárnémeti MADISZ irodájában lehet munkanapokon 18:00 és 21:00 órák között. Érdeklődni a 0261-710810 üzenetrögzítős telefonszámon lehet. A tábort támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Szatmár Megye Tanácsa. A szervezők méltányos részvételi díjakból fedezik a tábor egyéb költségeit.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: