2009-03-05 15:42:39• hírek • Szatmár.ro

Mit olvasnak a romániai magyarok?

Jelentősen befolyásolja olvasási szokásainkat az internet elterjedése, ugyanakkor az e-könyvek nem helyettesíthetik a könyveket - ez derül ki az Impulzus.ro   hírportál által készített felmérésből, amely a romániai magyarok olvasási szokásaira kívánt rávilágítani.

A 3060 személy interneten történt megkérdezése alapján, a válaszadók 91 százaléka véli úgy, hogy az internet befolyásolja az olvasási szokásait, ennek ellenére 90 százalékban úgy látták, az e-könyvek nem helyettesíthetik a hagyományos könyveket. A kérdőívet kitöltők 92 százaléka válaszolta, hogy szokott könyveket vásárolni, közülük  2694-en vásárolnak könyvesboltból is, de 30 százalékuk az internetet is megjelölte, mint könyvvásárlási lehetőséget. Az antikváriumok is kedveltek, a válaszadók 37 százalékánál jelenik meg, mint lehetséges könyvvásárlási helyszín.

Jókai Mór a legnépszerűbb magyar író a romániai magyarok körében - őt 445-en, vagyis a 14,5 százaléka említette kedvenc írójaként, míg Wass Albertet 358-an, vagyis 11,7 százalék. A magyar költők közül József Attila és Ady Endre a legkedveltebbek, a felmérés eredményei alapján. A kedvenc magyar regényükként a legtöbben Jókai Mór: Arany ember című regényét említették, de szintén sokan kedvelik Gárdonyi Géza: Egri csillagok és Wass Albert: A funtineli boszorkány, valamint A gyertyák csonkig égnek című regényeket.

A külföldi regények terén eléggé eltérnek a vélemények, a legtöbben a Száz év magány,  Elfújta a szél, Mester és Margarita, Büszkeség és balítélet, A kis herceg, valamint Az alkimista mellett tették le voksukat. A külföldi írók-költők kategóriájában a legtöbbet, a válaszolók 7,6 százaléka Paul Coelho-t jelölték meg kedvencükként, de Gabriel Garcia Marquez, Jules Verne, Dosztojevszkij és Hemingway is sokak külföldi szerzője. A kedvenc műfajok tekintetében a legtöbben a történelmi témájú könyveket és a szépirodalmi témájú írásokat  olvasnak, de népszerűek a kaland- és romantikus regények is.

A www.impulzus.ro felmérésében részt vevők 29,78 százaléka válaszolta, hogy heti rendszerességgel olvas, 14,15 százalékuk havonta legalább egyszer, 9,16 százalék évente, a legtöbben pedig naponta, a válaszadók 46,88 százaléka. A válaszadók 61 százaléka 18-35 év közötti, 19 százalék százalékuk 36-45 év közötti, 13,5 százalékuk 46 év fölötti, míg 6,5 százalékuk 18 év alatti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: