2018-12-24 07:09:04• hírek • Szatmár.ro

Mit ne kóstoltass meg a kutyáddal karácsonykor, mert nagyon nem tesz jót neki?

Csak számunkra ünnep az ünnep, a házikedvencek számára ez csak egy nagyon nyüzsgő nap sok ételmaradékkal és asztal alá adott falattal.

Kutyáink, cicáink nem ismerik a naptárat és a jeles napokat sem. Kíméljük meg őket a fölösleges gyomorrontástól vagy bélcsavarodástól, így magunkat is megkímélhetjük az állatorvosi ügyelet látogatástól.

 

Az természetes, hogy ilyenkor ők is jobbat, finomabbat, többet kapnak enni, de érdemes vigyázni, mert nem minden jó nekik, ami az emberek számára ízletesnek számít. Itt egy rövid felsorolás a kedvenceink tiltólistás eledeleiről, melyeket meg se próbáljunk nekik adni. Veszélyes vége lehet a próbálkozásnak. Ami elsőre viccesnek és aranyosnak tűnhet, toxikus lehet a négylábú barátaink számára.

 

Első a sorban a csont. Azok a kisebb darabok, melyeket szét tud rádni az eb, pontosan azok okozhatják a legnagyobb bajt. Éles kicsi darabokra rágják meg a csontokat, de nem darabolják szét teljesen. A foghúsukat felsérthetik vele, nem beszélve a szájpadlásról, a nyelőcsőről és a belekről is. Csak olyan nagy darabokat adjunk nekik, melyeket nem tudnak kettéharapni. Akkor gond nem lehet belőle.

 

A csokoládé a szőrösök másik nagy ellensége. Egy bizonyos “theobromine” nevű vegyületet tartalmaz, mely a szervezetükben felhalmozódva mérgező, akár halálos is lehet.

 

Hitte volna vagy sem, de a szőlő és a mazsola sem tesz jót nekik. Semmit se adjunk nekik, mely mazsolát tartalmaz, mert hasmenés, hányás, hiperaktivitás, étvágytalanság, letargia és veseelégtelenség lehet a vége.

 

Az alkohol emberre nézve sem egészséges, hát akkor az állatokra! Ők sokkal kisebbek nálunk és az emésztőrendszerük is másképp van berendezve. Minimális mennyiségű alkoholos ital is megmérgezheti őket.

 

A hagyma és a fokhagyma a magyaros konyha szíve, lelke. Akármennyire is könyörögnek, hogy a pörköltös lábos alját kitakaríthassák, ne egedjünk nekik! A rossz lehellet mellett a vörös vértestek leépülését okozhatják ezek a növények. Végzetessé válhat.

 

Tojáslikőr, az amerikai nemzeti ital karácsonykor. Bár a tengeren túlon isszák előszeretettel az édes italt, nálunk is egyre elterjedtebb. A hozzávalók között szereplő nyers tojás és alkohol miatt semmiképp sem adható a házikedvenceknek. A nyers tojás, főleg a fehérje bakteriális fertőzést okozhat, emellett B vitamin hiányt is. A tojáslikőr fogyasztása a bőr elvékonyodását, szőrhullást és hasmenést eredményezhet.

 

Kíméljük meg háziállatainkat a karácsonyi gasztronómiai sokkhatástól! Ne adjunk nekik sem többet, sem másat a megszokottnál. Amennyiben kedveskednének nekik, fogadják meg a fenti tanácsokat! Állatorvos látogatás nélküli ünnepeket kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: