2020-03-18 14:20:48• hírek • Bede Emőke

Mit jelent számunkra a magyar határzár?

A közösségi médiában naponta többször is felbukkan a kérdés, hogy kik és milyen feltételek mellett léphetnek át Romániából Magyarország területére. Vannak, akik akár napi rendszerességgel is ingáznak a két ország között, mások szeretteiket szeretnék felkeresni ezekben a kritikus napokban. A magyar hatóságok által bevezetett határzár azonban sokak számításait áthúzta, nem kis bizonytalanságot keltve a lakosságban.

„Bármilyen állampolgár elhagyhatja Magyarországot, a beléptetésnél viszont csak olyan magyar állampolgár léphet be Magyaroszág területére, aki érvényes lakcímmel is rendelkezik az állampolgárság mellett, illetve beengedik még a teherautókat is”- szögezte le Pataki Csaba megyei tanácselnök egy, a City Rádiónak adott interjújában. Ez azt jelenti, hogy sem a román személyivel rendelkező román állampolgárok, sem az érvényes lakcímkártyával nem rendelkező magyar állampolgárok sem utazhatnak át a szomszédos országba.


Pataki Csaba egy üzenetet is megfogalmazott az idegenbe szakadt szatmáriaknak: ne induljanak útnak, mert egyik pillanatról a másikra - akár a schengeni övezeten belül is – lezárhatnak határokat. Ha pedig ez nem lenne kellőképp meggyőző, azt is fontos tudatosítani, hogy most, ebben a helyzetben az itthon maradt hozzátartozók egészsége is mérlegre kerül, a legbiztonságosabb tehát egyértelműen az, ha mindenki marad, ahol van.


Mindazon személyeknek egyébként, akik Magyarország területéről térnek haza, jelen állás szerint nem kell otthoni vagy intézményes karanténba kerülniük, hiszen a szomszédos ország még nem tartozik a sárga övezetbe. Ebbe a zónába azon államok kerülnek ugyanis, melyekben a fertőzések száma meghaladja az 500-at. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: