2007-08-10 16:53:03• hírek • István Löchli

Mit is jelent a kutyakiképzés?

 A kiképzésnek a kutya szellemi és pszihológiai fejlődésében van fontos szerepe.

 A kikepzés idõtartamát az határozza meg hogy hogyan viselkedik a kutyánk egy tesztelésen. A fegyelmező oktatás 2-6 hónapig tart ( fajtától és életkortól függően), az őrző-védő munkára való tanitás pedig 1-3 hónapig.

A fegyelmező oktatáson az alapismereteket sajátíthatják el a gazdik oktatók segítségével. Ilyenek az ül, áll, fekszik, marad, behívás (bármilyen körülmények közt) élelem megtagadás, pórázon illetve szabadon követés láb mellett, valamint a kutyákkal illetve más emberekkel szembeni közömbösség.

Az oktatásra már kölyökkorban, az első veszettségi oltás után lehet jelentkezni. A kutyákat koruk alapján sorolják csoportokba és természetesen ennek megfelelően állítják össze a "tananyagot". A kutyáknak már kölyökkorban is lehetőségük van egymással, a többi gazdival és a területtel is ismerkedni, és játékos módon az alapokat elsajátítani.

A kiképző tartozékok a következõk: jutalomfalat. Fontos, hogy nem a kutya megszokott étele legyen), dicséret (megdicsérjük a kutyát, amikor jól teljesíti a feladatot), játékok (sípoló játékok, labdák), nyakörv (bőr-, lánc- vagy elektromos), póráz.

A kiképzés elsõsorban a kutya pozitív motivációján alapul, és nem azon. hogy milyen erősen rántjuk a kutyánkat pórázon. Így a kutya sokkal gyorsabban fog tanulni. A kiképzés ideje alatt semmilyen erőszakot nem alkalmazunk a kutyával szemben, és nem használunk olyan eszközöket sem, amik bármi rosszat okoznának az ebnek.

 A kiképzés programja általában a következõ részekre osztható:
- a kutya motiválása (miután a kutya sikeresen végrehajtott egy gyakorlatot kap egy jutalomfalatot, vagy egy játékot);
- a gyakorlatok betanítása (miután a kutya megtanulja a gyakorlatokat, parancsra is szívesen el fogja azokat végezni);
- korrekció (amikor a kutya hibásan végez el egy gyakorlatot, minden egyes alkalommal ki kell javítani); - a reflexek ellenõrzése (bármilyen helyzetben a kutyának teljesítenie kell az adott feladatot);

Szabályok a kiképzésben:
- a kutyát nem szabad simogatni anélkül, hogy megérdemelné, mert egy idő után megszokja és akkor már nem lesz neki dicséret; - a kutyát nem szabad kézből etetni, csak kiképzéskor, és amikor gyakorolunk vele; - amikor a kutya megérdemli (pl: miután jól elvégez egy feladatot) csak 3-5 másodpercig szabad simogatni;
- a család minden tagja ugyanúgy kell viselkedjen a kutyával.

A kiképzésnek a kutya szellemi és pszihológiai fejlődésében van fontos szerepe, és a kutya és ember közti kapcsolatok formálásában.

Tyukodi Edina
Dog for life

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: