2011-11-25 16:04:43• hírek • M. T. R.

Mit hoz 2012 büdzséje megyénknek?

A megfontoltnak, óvatosnak nevezett költségvetés a jövő esztendőre 1,8 és 2,3 százalék közötti bruttó hazai termék, azaz GDP-emelkedéssel számol.
A megfontoltnak, óvatosnak nevezett költségvetés a jövő esztendőre 1,8 és 2,3 százalék közötti bruttó hazai termék, azaz GDP-emelkedéssel számol.

Megfontolt költségvetésnek mondta Erdei Doloczki István RMDSZ-es parlamenti képviselő a jövő évre tervezett büdzsét. Szatmárnémetiben sajtótájékoztató keretében számolt be arról pénteken, hogyan és milyen stádiumban áll a 2012-es évre tervezett romániai költségvetési törvény. A parlament költségvetési, pénz- és bankügyi bizottságának tagja megjegyezte, hogy elméletileg már megkésve szólhatna erről, így november vége fele. Ellenben a gyakorlat inkább tendál, hogy legalábbis idejekorán szól a sarokpontokról. Illetve ezek megyénkre gyakorolt hatásairól.

Mindenekelőtt ismertette, a költségvetési törvény elfogadtatásának, azaz megteremtésének ügymenetét. Ennek megfelelően még pénteken el kellett fogadnia a kormánykoalíciót alkotó két pártnak, azaz a Demokrata-Liberális Pártnak (román betűszóval: PD-L), valamint a Románia Magyar Demokrata Szövetségnek egy alapvariánst. Ezt továbbküldik a közeljövőben a kormánynak, hogy az véleményezze a tervezetet. December 5-én és 6-án szakbizottságok rágják át magukat a különböző alfejezeteken, majd 11-éig az együttes bizottságok összegzik észrevételeiket. Ezt követően három napja áll a felső- és alsóházi képviselőknek a törvénytervezet áttanulmányozására, majd elméletileg 15-én kerül sor az első vitára.

Erdei. D. István, Varga Attila és Günthner Tibor

A megfontoltnak, óvatosnak nevezett költségvetés a jövő esztendőre 1,8 és 2,3 százalék közötti bruttó hazai termék, azaz GDP-emelkedéssel számol. Mindehhez körülbelül 1,9 százalékos háztartási mínuszt kalkulált be előzetesen a kormány, amint az ismeretes, az Európai Unió a legmagasabb -3 százalékos hiányt tartja még elfogadhatónak, azaz amennyiben a 2012-es esztendőben Románia tartja magát ehhez, bőven a megengedett hiány alatt maradhatna. Az idei hiány egyébként valahol a mínusz 4 százalék körül lehet.

Erdei D. képviselő a büdzsétervezetről elmondta: alapvető célkitűzése, hogy megmaradjon a realitás talaján az ország, ne legyenek alap nélküli befektetések. Ezzel magyarázta egyébként azt, hogy arányait tekintve némileg kevés jut a befektetésekre. Megjegyezte ugyanakkor, hogy amennyiben a makrogazdasági tényezők azt mintegy engedélyezik, azaz enyhül a gazdasági és bizalmi világválság, akkor könnyedén átcsoportosítható a büdzsé. Azaz akár a közalkalmazottak béremelését, illetve nyugdíjemelés is megvalósítható az év második harmadától kezdődően. Azaz a választási időszak előtt...

Mit jelent ez megyénkre?

A romániai parlament képviselője felvázolta, hogy Szatmár megyére milyen hatást gyakorolhatnak az egyelőre még csak tervezet szintjén lévő büdzsé számai. A közlekedési minisztériummal a jelentősebb itteni befektetések tekintetében nagyjából már sikerült megállapodni. Ennek megfelelően jut majd pénz a jövő évi költségvetésből a kismajtényi autóshíd befejezésére, vagy éppen a Nagykárolyt elkerülő „fél-körgyűrű" megvalósítására. A megyeközpont vasúti pályaudvarának felújítására továbbra is európai uniós pénzeket vonnának be - a teljes munkálat megvalósíthatósági tanulmányának költségeire fedezetet különítenek el a jövő évi költségvetésben.

Erdei D. István kifejtette, hogy ezeknek a befektetéseknek az anyagi fedezte már szerepel a tervezetben - s remélhetőleg a törvénnyé válás folyamatában nem tűnnek el. Természetszerűleg a többi szaktárcával is folyamatosak az egyeztetések.

Günthner Tibor szenátor ennek kapcsán megjegyezte, hogy ezidáig is az RMDSZ-es vezetésű minisztériumoktól - így a környezetvédelmitől és az egészségügyitől - érkeztek megyénkbe a legjelentősebb befektetések. Hangsúlyozta ennek kapcsán, hogy a megye lakossága a továbbiakban is számíthat a szövetség mind felső-, mind alsóházi képviselőinek közbenjárására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: