2018-10-12 11:01:14• hírek • Nagy Tímea

Mit érdemes tudni a tengeri herkentyűk fogyasztásáról?

Foto: facebook.com - Festivalul Racilor si Fructelor de Mare la Satu Mare
Foto: facebook.com - Festivalul Racilor si Fructelor de Mare la Satu Mare

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság Szatmár megyei kirendeltsége a szerdától vasárnapig zajló “Rák- és tenger gyümölcsei” gasztronómiai fesztivál kapcsán szeretné felhívni az olvasók figyelmét a tengeri herkentyűk fogyasztásával kapcsolatos tudnivalókra.

A tenger gyümölcseivel kapcsolatban a következőket érdemes tudni:

 

A legszerencsésebb, ha a tengeri herkentyűket gyorsfagyasztott formában vásároljuk meg, így a frissességét hosszan megőrzi. A szupermarketekben a jégágyról vett termékek nagy része is fagyasztott formában érkezik a helyszínre, majd helyben kifagyasztják és úgy teszik a pultba.

 

Ha valaki mégis “friss” tengeri mütyürök vásárlására adja a fejét, ezekre figyeljen oda:

 

  • A szaga nem lehet erős hal- vagy ammónia szerű, hanem friss, enyhén sós, amolyan tenger illatot kellene érezni
  • Az állatok bőre, felülete nem lehet nyálkás, pöttyös, foltos, matt, omlós, tépett vagy törött
  • A kagylóknak zártnak kell lenniük (a nyitottak már halottak)
  • A friss rákfélék szemei kiemelkedőek és fényesek

 

Az áruházi pultból “frissen” vásárolt-, illetve az általunk kiolvasztott sós vízi finomságokat azonnal készítsük el, ne tegyük vissza a mélyhűtőbe vagy várjunk napokat a felhasználással. Gyorsan romlandó alapanyagok.

Amennyiben mégis a mélyhűtött verzióra esik a választás, akkor a kiolvasztás otthon a hűtőben, lassan, 12-24 óra alatt történjen. Főzés előtt egy órával vegyük ki őket a hidegről, hadd álljanak egy kicsit szobahőmérsékleten.

 

Nagyon hamar elkészülnek, nem kell mellettük órákig állni a konyhában. Általában 3-4 perc főzés vagy sütés elegendő, de ez az alapanyagtól is függ. A túlfőzés vagy túlsütés a tengeri húst gumi-szerűvé és rágóssá teheti. A kalamári, a rákfélék és a tintahalak kivételt képeznek ez alól. Ha az adagokról beszélünk, akkor egy közepes kagyló (ház nélkül) porció körülbelül 150 gramm hús nyersen. Főzés után ez 100 grammot jelent a tányérban. A polip esik össze a legjobban, ezért személyenként a nyers példányokból 200 grammal érdemes számolni.

 

Fontos megemlíteni, hogy a tengeri herkentyűk és a halak a legegészségesebb húsfélék közé tartoznak. Egészségügyi szempontból is javallott a fogyasztásuk a bennük megtalálható rengeteg értékes nyomelem miatt, ráadásul nem is hízlalnak. A koleszterin szintre jó hatással lehetnek, csökkenthetik a szívbetegségek kialakulását vagy a már kialakult állapot romlását lassíthatják.

 

Mivel Európában a magyar nemzet fogyasztja szinte a legkevesebb halat és tengeri mütyürt, ideje lenne bepóltolni a lemaradást.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: