2011-05-24 11:10:11• hírek • Szatmár.ro

Ezen a héten ballagnak végzőseink

Ezen héten ballagnak a szatmári végzős diákok. A legtöbb tanintézményben csütörtökön és pénteken szervezik meg az ünnepélyes búcsúztatókat.

A ballagás szokása az 1870-es években alakult ki Selmecbányán, ahol a diákok a „Ballag már a vén diák..." című énekkel búcsúztak el iskolájuktól. Rövid időn belül a szokás elterjedt az egész országban. Ahogyan az évek múltak, újabb és újabb hagyományok jelentek meg, kiszélesítve a ballagási ünnepkört, ilyen például a szerenád, amikor a diákok felkeresik tanáraikat otthonukban, és énekkel köszöntik őket, az iskolai folyóson való tarisznyás ballagás is ide sorolható. A ballagás mára olyannyira hagyománnyá vált, hogy nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és az óvodákban is rendeznek búcsúztatót.

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolája közül elsőként a Kölcsey Ferenc Főgimnázium maturandusai ballagnak. A végzős középiskolások ballagását a már megszokott helyszínen: a Kálvin tér 2. szám alatti épület udvarán rendezik meg csütörtökön, május 26-án délután öt órától.

A Hám János Római Katolikus Iskolaközpont tizenkettedikesei a hagyományokhoz híven a Székesegyházban ünnepi szentmise keretében ballagnak május 27-én, délelőtt 11 órától. Egy nappal később, szombaton május 28-án, a hagyományokhoz híven ünnepi istentisztelet keretében, a Láncos templomban vesznek búcsút iskolájuktól a szatmárnémeti Református Gimnázium érettségi előtt álló végzősei. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik.


A legtöbb ballagás csütörtökön és pénteken lesz
A legtöbb ballagás csütörtökön és pénteken lesz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: