2018-10-05 06:32:42• hírek • Szatmár.ro

Miről dönt valójában Románia lakossága az előttünk álló hétvégén?

A hétvégén esedékes referendummal kapcsolatban még mindig sok az állampolgárok fejében a talány. Miről is szól valójában, mi a tétje? Egyáltalán el kell-e mennünk? Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban fejti ki véleményét Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, a város polgármestere.

A hétvégén népszavazást rendeznek Romániában, sokak számára azonban még nem világos, hogy mégis miről kell dönteniük. Mi a hétvégi referendum célja? Milyen következményei lehetnek az eredménynek?

Gyakorlatilag a vasárnapi népszavazás célja nem a család konkrét meghatározása Romániában, hanem annak alapjának, a házasságnak a meghatározása. Eddig is voltak és ezt követően is lesznek nem hagyományos együttélési formák, ez a referendum után sem változik. Számomra a házasság intézménye egy férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség, amely egy nemzet fennmaradásának az alapja. Az én értékrendem szerint a megfelelő szülő-gyermek viszonyhoz anya és apa egyaránt szükséges. Természetesen elfogadom azt, ha mások másként gondolják ezt. Sajnos ugyanez nem mondható el arról a hangos kisebbségről, mely mindenáron rá akarja erőltetni nézőpontját egy nagyon nagy többségre. S ha véletlenségből nem értesz egyet velük, egyből rád sütik a legkülönböző bélyegeiket: jó esetben nem haladsz a korral, nem vagy európai nyitott ember, el egészen a kirekesztő, vallási fanatikus, homofób, stb. kategóriákig. Magyarország Alkotmányában egyébként már hét éve szerepel a házasság intézménye, mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség…
 

Az eldöntendő kérdés meglehetősen bonyolultan van megfogalmazva. Mi állhat ennek hátterében?

Sajnos nem egyedi eset az, hogy Romániában összecsapnak, elkapkodnak  dolgokat. Mint azt a fentiekben is mondtam, ebben a kérdésben összekeverik a család és a házasság intézményét, de mivel én jelenleg nem vagyok a törvényhozás tagja, ez nem is az én felelősségem, csak véleményt formálhatok róla. Az biztos, nekem más javaslataim lennének, ha már alkotmánymódosító népszavazás megszervezését javasolnám.
 

Nem sérti-e ez az alkotmánymódosító törekvés a homoszexuálisok jogait? Mi lesz azokkal, akik az Európai Unió más, liberálisabban gondolkodó országaiban kötöttek házasságot?

Az Európai Unió szabályozásai a tagállamokra bízzák annak eldöntését, hogy elismerik-e az azonos nemű személyek közötti házasságot és a partnerek között ezen elfogadással létrejövő összes jogot. Éppen azért jelent meg a bejegyzett élettársi kapcsolat polgári jogi intézménye, hogy ne telepedjen rá a házasság fogalmára, hanem legyen önálló fogalom és ezáltal bekerülhessen vagy sem a tagállamok belső jogrendjébe.
 

Nem lehet nem észrevenni ugyanakkor azt a tényt sem, hogy bizonyos érdekcsoportok, olykor európai uniós intézményeket is felhasználva frontális támadást indítottak a keresztény értékrend ellen. Több nyugat-európai országban a szabadságot egy olyan mértékű kaotikus szabadosság váltotta fel, mely ezen országok társadalmát a szakadék szélére taszította.


Szavazás vagy bojkott? Ön hogyan áll hozzá ehhez?

Ami a népszavazás bojkottját illeti, én soha nem fogok senkit arra bíztatni, hogy távol maradjon egy szavazástól, hiszen ez az esemény, amikor az állampolgárok konkrétan is beavatkozhatnak az életük, sorsuk, jövőjük alakulásába. Ezt a népszavazást nem mi kezdeményeztük, nem az RMDSZ kezdeményezte. Az sem vitás, hogy a referendum költségeiből számos más, égetőbb problémát lehetett volna orvosolni… Azonban, ha a kérdést élére állították, döntenünk kell, színt kell vallanunk.
 

Ami pedig konkrétan engem illet, úgy vélem, az emberi együttélés legősibb és legfontosabb intézménye a család. Mint azt előzőekben is mondtam, számomra a legkedvezőbb összetételű családot az eredeti, férfi-nő házastársi kapcsolatra épülő szülőmodell jelenti, ezért két kislány apjaként a szavazatommal is ezt fogom támogatni.
 

Amit pedig őszintén remélek, hogy a törvényhozás és a kormány nem elégszik meg a házasság és a család deklaratív támogatásokkal, hanem végre valós gazdasági és társadalmi intézkedésekkel fogja támogatni a családalapítást és annak fejlődését!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: