2010-04-01 10:18:37• hírek • MTI

Mire figyeljünk vásárláskor?

A húsvéti sütés-főzésről, a tojás vásárlásáról, festéséről és megfelelő tárolásáról.

Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, éppen azért fontos, hogy mindenki csak tiszta, friss és ép tojást vásároljon - olvasható a honlapon. A tojás dobozán a minőségmegőrzési idő feltüntetése kötelező, lejárt szavatosságú tojást nem szabad megvenni.

A repedezett, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. A tojásokat kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett festékkel vagy természetes színezőanyagokkal, a többi között hagymahéjjal, céklával, áfonyával, szederrel, ibolyával, vöröskáposztával, kurkumával lehet színezni. A tojásfesték megvételekor a termék minőségmegőrzési idejére és a csomagolás épségére is oda kell figyelni, textilfestéket nem szabad használni e célra.

Csak friss tojást szabad megvenni és megfőzni, jó tudni, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás viszont fent lebeg a vízen. Ezeket egyenként, külön csészében feltörve kell ellenőrizni: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy a színe, szaga nem a szokásos, nem szabad felhasználni. A héjas tojást száraz, hűvös helyen vagy hűtőben érdemes tárolni. Lényeges szempont, hogy a nyers héjas tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel.


A tojások megfestésére is különösen nagy figyelmet kell fordítani
A tojások megfestésére is különösen nagy figyelmet kell fordítani



A hagyományos nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni, de a szakemberek nem javasolják, hogy hűtőben legyen. A nyers sonkát lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilogrammos. Főzés után már hűtve kell tárolni. A főtt, füstölt sonkajellegű készítményeket fogyasztás előtt nem kell megfőzni és hűtőben kell tartani.

A tojásos, húsos ételeket alaposan át kell sütni-főzni, hogy a belsejük is elég forró legyen. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, s nem csupán megmelegíteni, a forrás ugyanis elpusztítja a baktériumokat. A megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehűteni, majd a hűtőszekrénybe tenni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: