2015-04-24 14:22:42• hírek • MTI

Mircea Cartarescu kapta idén az osztrák állami díjat

Mircea Cartarescu román író kapta idén az osztrák állam európai irodalmi díját.

Az 1956-ban Bukarestben született Mircea Cartarescu - ahogy magáról vallja - alkotásaival a "neoromantikus" irányzatot képviseli. 1980 óta 25 műve jelent meg, amelyeket 14 nyelvre fordítottak le. A kortárs román irodalom legkiemelkedőbb alkotói között számon tartott író és költő számos elismerést kapott már, idén az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíjával tüntették ki. Magyarul 2011-ben a Sárkányok enciklopédiája című könyve jelent meg.

A 25 ezer euróval járó Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur (osztrák állami díj az európai irodalomért) elnevezésű, 1964-ben alapított kitüntetést olyan európai szerzőnek ítélik oda évente, akinek munkája már nemzetközileg is komoly figyelmet kapott és akinek művei német fordításban is megjelentek. A korábbi díjazottak között szerepelt Weöres Sándor (1974), Nádas Péter (1991), Esterházy Péter (1999) és Kristóf Ágota (2008) is. Tavaly a díjat Ljudmila Ulickaja orosz írónő vehette át.

Az állami elismerések díjazottjainak névsorát csütörtökön, a könyv világnapján jelentette be az osztrák kulturális tárca minisztere.

Az Ernst Jandl osztrák íróról elnevezett díjat az 63 éves bécsi Franz Josef Czernin osztrák írónak ítélték oda. A kétévente átadott elismerés 15 ezer eurós összeggel jár, és a német nyelvterületen alkotók kaphatják. A díjazottak között volt Evelyn Schlag osztrák írónő, Christoph W. Bauer osztrák író és Brigitte Schwens-Harrant osztrák irodalomkritikus is.

Az osztrák állami díjakat az egyes minisztériumok ítélik oda saját szakterületükön.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: