2014-09-25 15:02:28• hírek • MTI

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet csütörtök reggel Csíkszeredában - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Románia hidegpólusának tekintett székelyföldi városban ez volt a második fagyos szeptemberi nap, miután egy héttel ezelőtt mínusz három fokot mértek hajnalban. Hideg volt a reggel a Gyergyói medencében is. Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz 2,4 fokot mértek. A korai hidegek miatt Csíkszeredában már szeptember közepén beindították a fűtést az óvodákban, bölcsődékben, és csütörtökön a távhőszolgáltatás is elkezdődik a közintézményekben. Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az MTI-nek elmondta, hajnalban téliesen öltözött, sapkát, kesztyűt viselő emberekkel találkozott az utcán.

A polgármester szerint a csíkszeredai tömbházlakások 25-30 százaléka távfűtéses. A lakások többségét azonban saját gázkazánnal fűtik, a családi házakban pedig a fafűtés a legelterjedtebb. Ráduly Róbert hozzátette, egy 85 négyzetméteres tömbházlakás fűtési számlája a téli hónapokban havi 800 lej körüli. A fafűtéses lakásokban ennél mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak a fűtési költségek. Romániában a nettó átlagfizetés 1719 lej volt júliusban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, az állam szociális alapon fűtéspótlékot biztosít a rászorulóknak, de az országos rendszer nincs tekintettel arra, hogy Csíkszeredában hónapokkal hosszabb és az átlagosnál lényegesen hidegebb a tél.

"A jogszabályokat Bukarestben fogadják el, ott novemberben jön el a hideg időszak, ezért a fűtéspótlék is csak novembertől márciusig jár. Bukarestben nem méltányolják a sajátos helyzeteket" - jelentette ki a polgármester, aki azonnal kijavította magát, megjegyezvén, hogy a Csíkba telepített román rendőröknek, csendőröknek pótlékot fizetnek a mostoha körülményekért.

"Az itt élő székelyek vállalták a mások számára zordnak tűnő körülményeket. Nem ildomos egy csíki embernek azért siránkozni, mert hideg van" - tette hozzá Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: